De Europese Commissie heeft een plan voorgesteld om uit de coronacrisis te komen. Brussel denkt daarbij aan ecotaksen en techtaksen om het herstel te financieren.

Advertentie

Nu de meeste Europese landen stilaan uit de lockdown komen, is de discussie over een economisch herstelplan aangevat. Op woensdag 27 mei deed de Europese commissie een voorstel om een breed herstel mogelijk te maken. Een fonds van 750 miljard euro en een meerjarenbegroting van nog eens 1.100 miljard moeten Europa weer uit het slop van de coronacrisis trekken.  

Om het herstelplan te financieren zijn er maar een paar opties. Ofwel vraagt Europa een hogere bijdrage van de lidstaten, ofwel zoekt ze de financiering in eigen inkomsten, en met name in de vorm van belastingen. Daarbij kijkt daarbij naar ecotaksen en taksen op grote technologiebedrijven om de herstelplannen te helpen betalen.  

Ecotaksen en techtaksen 

In het plan van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zit een voorstel om Europese belastingen te gaan heffen. In de eerste plaats zijn dat ecotaksen. Zo stelt de Commissie voor om een taks op plastic in te voeren die rechtstreeks naar de EU zou gaan. Belastingen op handel in CO2-uitstootrechten is een mogelijk alternatief. Samen zouden deze taksen goed zijn voor 12 à 21 miljard euro.  

Ook een Europese taks voor grote bedrijven, die genieten van de voordelen van een  eengemaakte EU-markt, zou in het voorstel passen. Dit zou zo’n 10 miljard euro opleveren. Plannen om taksen te heffen op digitale bedrijven liggen ook weer op de onderhandelingstafel en zouden goed zijn voor een extra miljard euro. Vooral Frankrijk is voorstander van dit voorstel.  

Negatieve en positieve reacties 

Het herstelplan van de Commissie heeft sterke voorstander en tegenstanders. In een opiniestuk in De Morgen zei hoofdredacteur Bart Eeckhout dat hij de Europese start van financiële zelfstandigheid een goede zaak vindt. ‘In een tijdvak waarin de Europese scepsis meer en meer mainstream wordt, is pleiten voor solidariteit via een Europese belasting een gedurfde stellingname. Maar het is wel de juiste stellingname.’  

Anderen vrezen dan weer dat Europa hierdoor meer macht zou krijgen. In ieder geval staat de Commissie nu voor beslissende keuzes die de komst van de Unie zullen bepalen. Zullen we kiezen voor meer solidariteit of primeren nationale belangen?  

Advertentie

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here