Fitbit-overname door Google

De gepatenteerde algoritmes van BioRICS kunnen oppikken wanneer het lichaam stress of infecties ondergaat.

Advertentie

Het Leuvense biotechbedrijf BioRICS, een spin-off van de KU Leuven, heeft onlangs zijn gepatenteerde detectietechnologie voor infecties succesvol getest op zes mensen. In een interview met De Tijd zegt hoogleraar Daniel Berckmans, de bezieler van het project, dat het tijd is voor de volgende stap. Na een validatie bij een buitenlands farmabedrijf volgt een Europese test met 400 mensen. Dan mikt BioRICS op een internationale doorbraak.

De software van het bedrijf monitort hartslag en beweging op basis van wearables. Als er afwijkingen zijn in de basale, fysieke en mentale componenten van de energiebalans, slaat het systeem alarm. Daarmee zijn de algoritmes in staat om stress bij sporters in kaart te brengen. Sinds kort slaagt de technologie van Berckmans er ook in om infecties in het lichaam te detecteren. In een test van zes mensen ‘pikte het algoritme nauwkeurig twaalf niet-specifieke infecties op,’ getuigt de professor.

Vier technologieën van BioRICS

Ondertussen heeft het bedrijf vier technologieën op zijn naam staan. Naast de infectiedetector is er ook Mindstretch, dat aan de hand van de hartslag stress detecteert en depressie en burn-outs kan voorspellen. De software ligt aan de basis van de andere projecten van BioRICS en is verkrijgbaar in een applicatie. Met een Fitbit en de Android- of iOS-app kan je de technologie een maand lang gratis testen. Daarna kost een abonnement 10 euro per maand.

Een tweede systeem meet dan weer wanneer een autobestuurder in slaap zal vallen en geeft een kwartier voor het gebeurt een melding. Daarmee wil BioRICS doorbreken in de transportsector. De laatste toepassing meet ten slotte stress bij dieren. ‘Er worden jaarlijks 65 miljard dieren geslacht. Door stress halen velen de slachtbank niet. Stress onderdrukt het immuunsysteem, waardoor de kans op ziektes stijgt,’ zegt Hans Wilmots.

Sinds de oprichting van de spin-off in 2006 zagen al heel wat bedrijven het potentieel van BioRICS in. In het verleden investeerden onder andere Bosch, Adidas en AC Milan in de softwareproducten. Vandaag begint de zoektocht naar buitenlandse investeerders voor enkele miljoenen euro’s. Binnen vijf jaar wil het biotechbedrijf 50 miljoen euro omzet halen. Vorig jaar was dat nog 330.000 euro. Toch ziet Berckmans de toekomst positief in. Met een versterkt team en zijn nieuwe infectiedetector hoopt hij de internationale markten nu voorgoed te bereiken. ‘Ik geloof enorm in het vallen en opstaan om er dan te komen’.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here