Een groep van Europese telecomaanbieders heeft volgens de krant The New York Times de Europese Commissie (EC) ‘geheime’ contracten met Apple doorgespeeld. Uit die documenten zou blijken dat Apple voor de verkoop van haar iPhones en iPads ‘ongewoon strikte’ voorwaarden oplegt, die andere fabrikanten van smartphones in een nadelige concurrentiepositie duwen. Zo zou Apple op […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Een groep van Europese telecomaanbieders heeft volgens de krant The New York Times de Europese Commissie (EC) ‘geheime’ contracten met Apple doorgespeeld. Uit die documenten zou blijken dat Apple voor de verkoop van haar iPhones en iPads ‘ongewoon strikte’ voorwaarden oplegt, die andere fabrikanten van smartphones in een nadelige concurrentiepositie duwen.

Zo zou Apple op voorhand vastleggen hoeveel iPhones de mobiele telefoonoperatoren moéten slijten. Wie zijn quotum niet haalt, moet de onverkochte exemplaren zelf opkopen. Daarnaast zou Apple ook het grootste deel van het reclamebudget van de telecomaanbieders opeisen, waardoor er weinig budget overblijft voor concurrerende smartphones.

Onderzoek
De EC besliste vrijdag om de distributiecontracten tussen Apple en de telecombedrijven aan een nader onderzoek te onderwerpen. Voorlopig is er nog geen klacht tegen Apple ingediend. Een woordvoerder van de Amerikaanse multinational beklemtoont dat zijn bedrijf bij het opstellen van contracten altijd de wetgeving respecteert, ook die van de Europese Unie.