EU onderzoekt klachten over iPhone-wurgcontracten

Een groep van Europese telecomaanbieders heeft volgens de krant The New York Times de Europese Commissie (EC) ‘geheime’ contracten met Apple doorgespeeld. Uit die documenten zou blijken dat Apple voor de verkoop van haar iPhones en iPads ‘ongewoon strikte’ voorwaarden oplegt, die andere fabrikanten van smartphones in een nadelige concurrentiepositie duwen.

Zo zou Apple op voorhand vastleggen hoeveel iPhones de mobiele telefoonoperatoren moéten slijten. Wie zijn quotum niet haalt, moet de onverkochte exemplaren zelf opkopen. Daarnaast zou Apple ook het grootste deel van het reclamebudget van de telecomaanbieders opeisen, waardoor er weinig budget overblijft voor concurrerende smartphones.

Onderzoek
De EC besliste vrijdag om de distributiecontracten tussen Apple en de telecombedrijven aan een nader onderzoek te onderwerpen. Voorlopig is er nog geen klacht tegen Apple ingediend. Een woordvoerder van de Amerikaanse multinational beklemtoont dat zijn bedrijf bij het opstellen van contracten altijd de wetgeving respecteert, ook die van de Europese Unie.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business