tesla in shanghai
Image: iStock

Tesla mag zijn productie in Shanghai weer opstarten, maar de arbeiders zullen nog onder zeer strenge condities moeten leven en werken.

Na een zware lockdown die sinds 28 maart van kracht was, gaat de Chinese stad Shanghai met mondjesmaat weer openen. Bedrijven mogen de deuren weer openen voor hun medewerkers. Ook Tesla kan daardoor de productie in zijn fabriek in Shanghai, de grootste productiesite van de wagenbouwer, na een maand stilte opstarten. Maar dat zal onder zeer strenge maatregelen gebeuren, want het ‘rijk der vrijheid’ ziet er in China helemaal anders uit dan hier.

De lokale autoriteiten leggen de bedrijven een closed-loop systeem op. Dat houdt in dat arbeiders wel terug naar de Tesla-fabriek mogen komen, maar eens ze binnen zijn komen ze niet meer buiten. Zij zullen dus moeten leven in de fabriek tijdens en na de werkuren. Tesla zal warme maaltijden, douches, en matrassen moeten voorzien om zijn arbeiders toch van enig comfort te voorzien en elke arbeider krijgt een compensatie van 400 yuan (57 euro) per dag dat hij in de fabriek moet wonen. Minstens twee vaccinaties en regelmatige testen zijn eveneens vereist om te mogen gaan werken. Zo wil de overheid vermijden dat het aantal besmettingen weer te snel oploopt.

40.000 wagens inhalen

De verplichte sluiting heeft Tesla uiteraard ook heel wat centen gekost. Het productieniveau voor 2022 staat in Shanghai nu 40.000 wagens achter de beoogde doelstellingen van de wagenbouwer. De fabrieksarbeiders zullen nu dus flink moeten zwoegen om die achterstand in te halen. Volgens Bloomberg heeft Tesla hen een draconisch werkritme opgelegd. Ze moeten in shiften tot 12 uur per dag werken en mogen maar op één vrije dag per week rekenen. Omdat de arbeiders in de fabriek leven, zal Tesla in principe zijn fabriek 24/7 draaiende kunnen houden.

Ondanks de sluiting van de fabriek in Shanghai boekte Tesla alweer een sterk kwartaal. Tesla leverde meer dan 300.000 overtuigen af. Het meest van al zal Elon Musk nog opgetogen zijn met de 3,3 miljard dollar winst die Tesla in de boekhouding mocht inschrijven, een record voor het bedrijf dat in een nog niet zo ver verleden hopeloos verlieslatend was. Met de opening van een nieuwe fabriek in Texas draait de machine van Tesla op volle toeren om dit kwartaal op een nieuwe recordjacht te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here