Business, Nieuws

8 op de 10 werknemers wil blijven telewerken na coronacrisis

Als het van de gemiddelde werknemer afhangt, zal telewerken ook na de coronacrisis nog de norm blijven.

Door de coronacrisis werkt een groot deel van de Belgische werknemers al sinds half maar thuis. Zeker voor gezinnen met kinderen die niet meer naar school gingen, was dat een heuse aanpassing. Toch lijkt het er naar dat nog lang niet iedereen zit te popelen om weer naar kantoor te mogen. Dat blijkt uit een studie van de Hogeschool Odisee in Gent.

De hogeschool onderzocht bij meer dan 5000 respondenten hoe de crisis hun dagelijkse leven beïnvloedt. Ook de Universiteit van Antwerpen houdt al sinds de eerste week van de lockdown een gelijkaardige studie. De studie van Hogeschool Odisee legde de focus wel voornamelijk op gezinnen. 3527 van de 5245 respondenten waren een ouder die thuiswerken met opvang van kinderen combineerde.

Meer druk

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat die combinatie voor veel jonge ouders toch zeer zwaar valt. Zij voelen namelijk dat het werkleven en het gezinsleven voortdurend door elkaar lopen. Dat gaf negen op de tien respondenten aan in de survey. Twee derde van de respondenten spreekt zelfs van een verminderd concentratievermogen en productiviteit, doordat spelende kinderen voor afleiding zorgen.

Betekent dat dan dat de crisis aantoont dat telewerken niet te combineren valt met het onderhouden van een gezin? Integendeel. Meer dan 8 op de tien respondenten dat ze ook na de crisis nog hopen om af en toe thuis te kunnen werken. Dat wel onder ‘normale omstandigheden’, als de kinderen overdag op school zijn.

Continu op elkaars lip zitten leidt voor de meeste koppels ook niet tot vermeerderde spanningen. Voor 60% procent heeft de crisis zelfs een positieve invloed op de relatie. De intimiteit zou voor de meeste koppels dan weer wel aan het afnemen zijn.

Is de ommekeer nabij?

De redenen die door de respondenten worden gegeven waarom ze willen blijven telewerken, zijn de voordelen van telewerken die je regelmatig hoort terugkomen: een betere balans tussen werk en privé, en de gewonnen tijd door het wegvallen van de dagelijkse verplaatsing van en naar het werk. Voor de coronacrisis uitbrak, werkt toch slechts 17% van de Vlaamse werknemers af en toe vanop verplaatsing. De meeste deden dat ook maar één of twee dagen per week. Was er een pandemie voor nodig om van telewerken eindelijk blijvend de norm te kunnen maken?

Werk jij door de coronacrisis nu ook voornamelijk vanuit thuis of een andere werkplek? En zou je ook na de crisis vaker willen telewerken? Laat het ons weten in de reacties!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business