Business

‘Samsung is gegadigde voor pc-afdeling HP’

De meeste industriewatchers zijn ervan overtuigd dat het niet makkelijk wordt om een koper te vinden voor de pc-afdeling van HP. Een van de weinige kandidaten is Samsung, zeggen ze. De Taiwanese site Digitimes gelooft dat het Koreaanse megabedrijf daar inderdaad over denkt.

Digitimes baseert zijn conclusie op inside-informatie die het kreeg van firma’s die laptops assembleren. Samsung zou op dit moment overleggen met namen als Compal, Pegatron en Quanta om te bekijken of zij een toegenomen productie van laptops aankunnen.

HP kopen impliceert immers dat een overnemer die al een bestaande pc-afdeling heeft plots fors meer computers en laptops in de markt moet zetten. In het afgelopen jaar verscheepte HP circa 62 miljoen pc’s, waardoor het met stipt de grootste pc-verkoper ter wereld werd.

Bedenkingen
Samsung verkoopt momenteel voornamelijk laptops. Weliswaar met toenemend succes, maar niet voldoende om het merk een plaats te geven in de top vijf van grootste pc-fabrikanten. 

Wat meteen de verklaring zou kunnen zijn waarom Samsung mogelijk naar de pc-afdeling van HP loert. Het Koreaanse bedrijf zou in één klap de grootste ter wereld worden. Analisten hebben echter hun bedenkingen bij zo’n zet.

Samsung heeft om te beginnen nauwelijks een traditie van overnames buiten Zuid-Korea. Bovendien heeft het bedrijf de reputatie dat het een zeer strakke logistieke keten heeft binnen Zuid-Korea en China. Door een overname wordt die keten aanzienlijk uitgebreid en omvat het ook veel productie bij Taiwanese spelers.

Tegen Digitimes merkt Quanta ook fijntjes op dat een overnemer de contracten van HP met pc-bouwers moet honereren. Dat betekent dat de nieuwe eigenaar ervoor moet zorgen dat hij meteen ook alle HP-computers aan de man kan brengen. Maar zo’n vlekkeloze overname komt slechts zelden voor.

Verkoop of spin-off?
De theorieën over kandidaten voor de pc-afdeling van HP zijn legio. Zo speelt zakenblad Forbes met het idee dat software- en serverbedrijf Oracle de afdeling in het vizier moet nemen. Oracle heeft immers Mark Hurd in huis, de vorige directeur van HP.

Tegelijkertijd is men het erover eens dat een overnemer vinden niet zo eenvoudig is. De pc-markt is weliswaar groot, maar de marges worden steeds kleiner en de concurrentie is moordend. Mogelijk moet HP zijn pc-afdeling verzelfstandigen, bij gebrek aan een overnemer.

Er is dan ook veel kritiek op de beslissing van algemeen directeur Leo Apotheker om nu al bekend te maken dat HP van zijn pc-afdeling af wil. Dat uit zich ook in een sterk gedaalde aandelenkoers. De normale gang van zaken is dat zoiets pas bekend wordt gemaakt als er al overnamegesprekken op gang zijn gekomen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business