Acer gaat zijn computers per pc van China naar Europa vervoeren. Het is sneller dan met een schip en goedkoper dan met een vliegtuig. De beslissing is een oplossing voor problemen die Acer heeft met zijn voorraadketen. Volgens technologiesite The Register heeft de computerbouwer een overschot aan pc’s in China. Dat komt doordat klanten minder […]

Advertentie

Acer gaat zijn computers per pc van China naar Europa vervoeren. Het is sneller dan met een schip en goedkoper dan met een vliegtuig.

De beslissing is een oplossing voor problemen die Acer heeft met zijn voorraadketen. Volgens technologiesite The Register heeft de computerbouwer een overschot aan pc’s in China. Dat komt doordat klanten minder kopen.

Zijderoute
De computers gaan nu een reis van 11.000 kilometer afleggen over het land. Daarbij doorkruisen ze China, Kazachstan, Rusland, Wit-Rusland en Polen om in Duitsland aan te komen. Het is niet helemaal de zijderoute, maar het lijkt er toch een moderne variant van.

De reis per trein duurt achttien tot twintig dagen. Dat is een week tot tien dagen minder dan per boot. Maar een trein is wel duurder. Er kunnen immers per trein minder containers geladen worden.

Op proef
Er is nu een proefperiode aan de gang waarbij er één treinrit is per een à twee weken. Als de proef goed afloopt, wordt er een trein per dag ingezet en valt de reistijd terug naar 13 dagen.

Er zijn nog wel moeilijkheden gekoppeld aan vervoer per trein. De veiligheid bijvoorbeeld. Schepen en vliegtuigen hebben een heel aparte infrastructuur die goed beveiligd is. De trein moet over het land en is minder afgeschermd.

En dan is er nog de invloed van het weer. Op het land kan het veel warmer en veel kouder zijn dan op zee. Ook de vochtigheid schommelt erg tijdens de reis. Acer zal zijn pc’s dus goed moeten testen op de impact van het klimaat waar ze doorheen reizen.