IBM

De technologiereus IBM heeft een nieuwe manier ontwikkeld waarbij de vooruitgang op kwantumgebied kan gemeten worden.

Advertentie

 

Kwantummachines baseren zich grotendeels op kwantumdeeltjes of qubits om hoeveelheden data te manipuleren. Toch betekent het niet dat je machine beter zal werken naarmate je meer qubits toevoegt. Dat komt doordat hun fragiele kwantumtoestand makkelijk overhoop gehaald kan worden door de minste of geringste vibratie of verandering in temperatuur.

 

IBM stelt daarom voor dat kwantumvolume de maatstaf voor vooruitgang wordt voor quantum computing. Daarbij worden nog steeds qubits geteld, maar horen ook andere zaken zoals foutenmarges en de kwaliteit van de verbindingen tussen de qubits.

 

Bij de recente bijeenkomst van de American Physical Society toonde IBM aan dat het kwantumvolume van hun kwantumcomputers verdubbeld is van 4 in 2017 tot 8 in 2018. Hun recente IBM Q System One heeft een kwantumvolume van 16.

 

IBM is een pionier op het gebied van quantum computing en was het eerste bedrijf dat zijn machines publiek toegankelijk heeft gemaakt via een cloudsysteem. Toch moet de technologiereus op zijn hoede zijn voor rivalen zoals Rigetti Computing en Intel.

 

Een maatstaf ontwikkelen voor kwantumvooruitgang lijkt een goede zaak, maar enkel als die standaard zou ontwikkeld worden door een externe, derde partij. De standaarden van IBM zullen naar alle waarschijnlijkheid te zeer in het voordeel spelen van de technologiereus. Daarom is er nood aan een onafhankelijke standaard.