Gboard

Nog maar twee jaar na zijn uitrol ondersteunt het Gboard van Google nu al 500 talen op Android.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Google stelt dat zo’n 90 procent van de wereldbevolking in staat om met hun telefoons te communiceren in hun moedertaal.

 

Gboard ondersteunt meer dan 40 geschriften, gaande van geschriften die worden gebruikt voor verschillende talen zoals het Romaanse en Cyrillische geschrift, en het Devanagari, waarin onder andere het Hindi wordt geschreven.

 

Gboard ondersteunt echter ook geschriften zoals Ol Chiki, dat slechts gebruikt voor één enkele taal, namelijk Santali. Om de gebruikers ook efficiënt met elkaar te laten communiceren, werd ook het toetsenbord aangepast voor elke taalvariant. Dat geldt trouwens ook voor de autocorrect en de voorspellende tekstfeatures.

 

Google lanceerde in 2016 zijn Gboard met ondersteuning voor 100 talen. Gedurende de afgelopen maanden is Google er echter in geslaagd om minstens zoveel extra talen toe te voegen aan zijn conto. Om de mijlpaal van 500 talen op relatief korte tijd te bereiken, is indrukwekkend, zeker wanneer je je bedenkt dat je voor elke taal je AI voldoende moet trainen.

 

Dat is simpel genoeg voor Engels of Frans, waar een grote database van bestaat, maar minder makkelijk voor talen die niet zo vaak voorkomen zoals Tsjechisch of Xhosa.