Business, Nieuws

Onderzoekers plaatsen sensorrugzakjes op bijen

Landbouwers kunnen al een tijdje drones inzetten om toezicht te houden op hun velden en om de nodige gegevens te verzamelen.

 

Spijtig genoeg hebben de drones ook hun beperkingen en kunnen ze maar 20 tot 30 minuten in de lucht blijven circuleren. Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben daar iets op gevonden dat het midden houdt tussen dierenmishandeling en technomanie; namelijk het inzetten van bijen bij het verzamelen van data.

 

 

De onderzoekers hebben kleine sensorrugzakjes ontwikkeld voor de bijen die licht genoeg zijn om door de zoemende insecten getransporteerd te worden.

 

De sensorrugzakjes kunnen zeven uur lang gegevens verzamelen over tamelijk lange afstanden. Daarnaast moeten de sensoren ook niet continu vervangen worden en kunnen de bijen gewoon naar hun korf terugkeren om zo draadloos te herladen en de gegevens over te brengen.

 

 

Hoewel het idee ongetwijfeld ingenieus is, is het ook wansmakelijk. Het onderzoek maakt nergens gewag over de mogelijke nadelige effecten op bijen, en biedt ook geen voordeel voor bijen zoals een verbetering aan hun biotoop of iets dergelijks.

 

De truc bestond erin om de locatie van de bijtjes na te gaan zonder gebruik te maken van een stroomintensieve gps. In de plaats daarvan, installeerden de onderzoekers verschillende zendantennes en zorgden ze ervoor dat de rugzakjes van de bijen hun exacte positie vrijgaven door middel van triangulatie.

 

De sensorrugzakjes die in het experiment gebruikt werden, kunnen zo’n 30kb aan data kwijt. Daardoor kan je er enkel basisinformatie zoals over de vochtigheidsgraad, de lichtintensiteit en de temperatuur in kwijt. Daarnaast kan je bijen ook niet controleren zoals dat bij een drone het geval is. Wat misschien maar goed is ook.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business