Huawei

Vorige week werd de CFO van Huawei opgepakt in Canada. Ook de Verenigde Staten eisen hun deel en klagen Huawei-CFO Meng Wanzhou nu aan voor fraude.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

De CFO van de Chinese technologiegigant Huawei, Meng Wanzhou, staat in de Verenigde Staten terecht voor fraude en kan tot zelfs dertig jaar in de gevangenis belanden als ze schuldig wordt bevonden.

 

Meng Wanzhou is de dochter van Huawei-oprichter Ren Zengfei en wordt ervan beschuldigd om verschillende financiële instellingen te hebben opgelicht.

 

Daarnaast zou ze ook de Amerikaanse sancties omtrent handelsrelaties met Iran niet gerespecteerd hebben. Wanzhou werd vorige week gearresteerd in Canada en kan nu uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten.

 

Het Amerikaans hof van justitie beweert dat Meng de Chinese firma SkyCom oogluikend heeft toegelaten om handel te drijven met Iran, hoewel de Verenigde Staten economische sancties hebben lopen tegen het Midden-Oosterse land.

 

SkyCom wordt ervan verdacht een niet-officieel dochterbedrijf van Huawei te zijn, hoewel de twee bedrijven bij hoog en bij laag beweren geen enkele link met elkaar te hebben. Toch ontdekte Reuters dat Meng in 2013 nog in de directie van SkyCom zat.

 

Meng zal voorlopig in Canada verblijven. De Canadese overheid meent dat ze niet vrijuit mag gaan omdat ze hoogstwaarschijnlijk het land zal ontvluchten. Het Amerikaanse hof van justitie heeft nu 60 dagen om haar uitlevering aan te vragen aan Canada. De uitlevering moet trouwens eerst goedgekeurd worden door het Canadese gerechtshof.