Amazon

Een Amazon-robot heeft een blik berenverdelger opengetrokken in een magazijn in New Jersey. Vierentwintig medewerkers belandden daardoor in het ziekenhuis.

Advertentie

 

Eén medewerker is volgens ABC News in kritieke toestand, terwijl 30 andere tewerkgestelden in het magazijn zelf werden behandeld. In het magazijn in New Jersey werken iets meer dan 3.000 mensen.

 

Een voorlopig onderzoek heeft al uitgewezen dat de berenverdelger, dat in feite een soort van pepper spray is voor agressieve of aanvallende beren, van een rek was gevallen. Een woordvoerder van Robinsville, het stadje waarin het magazijn gevestigd is, spreekt dat verhaal ietwat tegen en meldt dat een van de Amazon-robots het blikje doorboord had, waardoor de giftige gassen vrijkwamen.

 

Amazon laat in een officiële persverklaring weten dat verwacht wordt dat alle zieke werknemers binnen de 24 uur uit het ziekenhuis ontslagen zouden worden. De technologiegigant meldde ook nog dat de veiligheid van zijn werknemers altijd op de eerste plaats komt, en dat de hele situatie grondig onderzocht zal worden.

 

Amazon gebruikt verschillende soorten robots in zijn magazijnen. De robots helpen met allerlei taken; gaande van het verplaatsen van objecten tot het uitladen van stock.

 

De technologiegigant heeft al vaker onder druk gestaan in verband met de werkomstandigheden in hun magazijnen, en eerder dit jaar legde de Amerikaanse senator Bernie Sanders Amazon nog het vuur aan de schenen toen hij eiste dat het gemiddelde loon van een Amazon-medewerker werd opgetrokken.

 

Experts tekenen op dat industriële robots zouden kunnen leiden tot veiligere werkomgevingen. Zo zouden ze bijvoorbeeld letsels kunnen vermijden. Net als mensen, kunnen robots ook fouten maken. Sommige van die fouten kunnen zelfs dodelijk zijn; zoals in 2015 toen een robot een 22 jaar oude jongeman verpletterde in een fabriek van Volkswagen.