Het Amerikaanse Witte Huis heeft op maandag een meeting over kwantum informatietechnologie georganiseerd met de meest vooraanstaande technologiebedrijven zoals Alphabet Inc. (het moederbedrijf van Google), IBM, JP Morgan Chase en een hele rist academische experts. De meeting toont het groeiende belang van kwantumtechnologie aan.

 

Kwantumcomputers werken miljoenen keren sneller dan de meest geavanceerde supercomputers van vandaag. Hoewel de veelbelovende technologie nog steeds in zijn kinderschoenen staat, menen experts dat het een sterke impact zou kunnen hebben op de gezondheidszorg, communicatie, financiële dienstverlening, transport artificiële intelligentie en andere domeinen.

 

Zoals vaak het geval is met hooggeavanceerde technologie, blijft ook deze innovatie niet bespaard van enige controverse. Zo menen critici dat er verregaande veiligheidsimplicaties verbonden zijn aan kwantumtechnologie aangezien kwantumcomputers in staat zijn om traditionele internetbeveiligingsprogramma’s of andere codes zonder enige moeite te kraken.

 

Op de meeting waren vertegenwoordigers van de meest vooraanstaande technologiebedrijven aanwezig, zoals Alphabet, IBM, JP Morgan Chase en een hele rist academische experts. Daarnaast waren er ook beambten van het Pentagon, het nationale veiligheidsagentschap en de NASA.

 

Volgens een interne memo van het Witte Huis zal kwantumtechnologie “ons toestaan om chemische reacties beter in te schatten, en om een duidelijker inzicht te krijgen in de tijd in de ruimte en het ontstaan van ons universum.”

 

Een tweetal weken geleden, op 13 september, keurde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een wetgeving over kwantumtechnologie goed die “een eenduidige nationale kwantumstrategie zou creëren”. Daarvoor zou de Amerikaanse regering een budget van 1,1 miljard euro uittrekken. De meeting en het astronomische budget duidt alvast op een groeiend belang voor de globale kwantumtechnologie.