Wat Kodak nekte en Uber succesvol maakte  

“It’s a brand new world, there are no experts… yet. The entry cost is non-existent. Who is going to grab the opportunity?” Het zijn niet mijn woorden, maar die van internationale Keynotespreker Rik Vera, auteur van ‘Managers The Day After Tomorrow’. Het zette de toon van een interessante keynote tijdens het Samsung Unpacked event te Brussel. Ik was aanwezig en slorp alles op wat Rik te vertellen had over ‘het oude normaal’, ‘het nieuwe normaal’ en hoe bedrijven zich moeten voorbereiden op de tsunami waar we ons nu middenin bevinden. 

 

De relatie tussen een cassettebandje en een potlood

 

Ken je de relatie tussen een cassettebandje en een potlood? Dan behoor je tot het oude normaal. Heb je geen idee hoe je een cassette überhaupt moet afspelen, dan behoor je tot het nieuwe normaal. Deze onderverdeling vormde de fundamenten waar de rest van Rik zijn presentatie op gebouwd was. Een presentatie die trouwens vooral gericht was tot bedrijven en hoe zij moeten omgaan met het nieuwe normaal. Hij gaf het voorbeeld van Jamie Dimon, CEO van de grote bank JPMorgan Chase. Morgan ligt wakker van de start-ups in Silicon Valley, schrijft hij in een brief. De wereld is volledig aan het veranderen en hij beseft dat hij een paar zaken onderschat heeft. Zo is digitalisering niet simpelweg een laag bovenop het oude normaal zoals gedacht, maar heeft het het oude normaal volledig vervangen. Voeg daarbij ook een nieuw soort klant en de duizelingwekkende snelheid waarmee alles verandert en je hebt een recept voor gedwongen verandering.

 

Van one-to-one naar one-to-many

 

Rik gaf het voorbeeld van zijn vele bezoekjes aan een lokale platenwinkel vele jaren geleden. Daar had hij contact met Mark, de eigenaar van de winkel. Achteraf bekeken was Mark een hoogtechnologisch geavanceerde übermensch want hij deed alles wat technologie tegenwoordig heeft overgenomen. Mark deed aan gezichtsherkenning door Rik te herkennen wanneer hij de winkel binnenliep. Mark wist de voorkeuren van Rik en raadde hem op basis daarvan de nieuwste muziek aan, hiermee deed hij aan gepersonaliseerde data-uitwisseling. Uiteindelijk wou Mark zijn platenwinkel laten schalen, maar hij zat gebonden aan tijd en ruimte. Hij verkocht zijn winkel aan Free Record Shop, tot grote droefenis en ontgoocheling van Rik. Hij werd niet meer herkend in de winkel, kreeg geen gepersonaliseerd advies meer en voelde zich een nummertje. De communicatie was niet meer one-to-one zoals bij de klassieke platenwinkel, maar one-to-many. Het ging allemaal om broadcasten, zoveel mogelijk publiek bereiken. Massacommunicatie maakte zijn intrede, de consument werd een nummertje en het was het begin van een teleurstellende en frustrerende tijd voor klanten. De consument ging op zoek naar nieuwe kracht en kreeg die – superkrachten zelfs – toen de smartphone voorgoed de wereld veranderde.

 

We willen het middelpunt van ons eigen leven zijn

 

Internet is net zoals lucht; neem het weg en we gaan dood. Het belangrijkste dat in ons leven is gekomen is het scherm. Denk er maar even over na. Al die platformen die we dagelijks gebruiken worden mogelijk gemaakt door interactie met schermen. Ons leven is verschoven naar het nieuwe normaal en onze smartphone is daar onze afstandsbediening voor. Rik vroeg ons om onze smartphone boven te halen en te wisselen met onze buur. Ik hield me wijselijk op de achtergrond en vermeed alle oogcontact met mijn buren. We zijn de eigenaar geworden van ons eigen leven en plaatsen onszelf steeds in het middelpunt. Op het scherm verscheen de populaire foto met Hillary Clinton. Hillary stond niet centraal op de foto, maar werd de achtergrond van duizenden selfies. Egocentrisch? Ja, daarom willen we die selfies vervolgens ook verspreiden via social media.

 

We zijn geëvolueerd naar een many-to-many wereld waarin niemand een leider of volger is. Sterker nog, iedereen kan kiezen of hij of zij een leider of een volger wordt. De spelregels? Volg mekaar en probeer om in het centrum te staan, want dit is eenmaal hoe netwerken fungeren. Niet voor niets heeft Time Magazine in 2006 ‘You’ uitgeroepen als persoon van het jaar.

https://twitter.com/victomato/status/780119655423676416

Bedrijven staan niet langer in het middelpunt

 

Als bedrijf dat zich moet aanpassen aan het nieuwe normaal moet je goed beseffen dat bedrijven niet meer in het centrum staan, de mens staat in het centrum. Mensen geloven niet wat bedrijven vertellen, maar ze geloven wel wat hun medemens hen vertelt. Veel bedrijven vechten om aandacht in een wereld waar alles en iedereen verbonden is. Het zijn de bedrijven die beseffen dat deze hyperconnectie meer een zegen is dan een vloek die uiteindelijk succesvol kunnen schalen. Het volstaat niet om een businessmodel te gaan digitaliseren, bedrijven moeten kijken naar hun businessmodel vanuit het standpunt van de nieuwe wereld. Ze moeten individuen in het centrum plaatsen en hen betrekken.

 

Bedrijven moeten gebruikmaken van de schermen om zich heen. Kijk waar de klanten zijn, betrek hen en zorg ervoor dat ze zich een deel van het platform voelen. Als je klanten genoeg betrekt kunnen je klanten zelfs je marketingafdeling worden. Voor veel bedrijven is klassieke marketing net overbodig geworden omdat alle klanten met elkaar verbonden zijn. Als je het goed aanpakt kunnen je klanten zelfs je infrastructuur worden. Rik gaf het voorbeeld van Airbnb. Het platform treedt enkel op als tussenpersoon en moet zelf geen hotelkamers aanbieden. De klanten van Airbnb betalen de rekeningen van het bedrijf, dienen als marketeers en zorgen er bovendien voor dat het bedrijf de nodige infrastructuur heeft, zonder dat Airbnb hier iets extra voor moet doen.

 

Tot slot geeft hij alle bedrijven de tip om een ecosysteem te bouwen. Realiseer je dat je als bedrijf een deel van een ‘interconnected world’ bent. Vecht niet tegen anders, maar kijk hoe je kan samenwerken op een natuurlijke manier.

 

Don’t get Kodak’ed, get Uberized

 

Kodak werd in Rik zijn presentatie meermaals aangehaald, maar Kodak-oprichter George Eastman zou zich omdraaien in zijn graf als hij wist op de manier waarop. Kodak werd namelijk meermaals (terecht) gebruikt als voorbeeld voor dé nachtmerrie van elk bedrijf dat zich niet succesvol kan digitaliseren. Kodak – en in se ook Jamie Dimon – maakte namelijk de grote fout door te denken dat digitale fotografie nooit zou doorbreken. “We have killed Kodak, nobody else,” aldus Rik. Klanten zijn de grootste verstoorders en bedrijven moeten meer leren over hun klanten.

 

Uber is dan weer het schoolvoorbeeld van een bedrijf dat een bestaand businessplan succesvol heeft heruitgevonden vanuit het standpunt van het nieuwe normaal. Zij bieden het platform aan en hun klanten voorzien de infrastructuur en de marketing. Uber is niets meer dan een nieuwe strategie voor het nieuwe normaal.

 

 

 

Toekomst in the mix

 

Volgens Rik wordt de toekomst een mix waarin offline en online naadloos in mekaar zullen overvloeien. Hij gaf het voorbeeld van een Hema-shop van Alibaba. Klanten gebruiken een vertrouwde online interface, maar kunnen de producten uittesten en proeven in een fysieke winkel. Succes staat of valt tegenwoordig met een kwalitatieve interface die moet voldoen aan 4 punten: snel, toegankelijk, simpel en leuk.

 

Hoe meer de maatschappij gedigitaliseerd wordt, hoe belangrijker de menselijke kant wordt. Daarom is het voor bedrijven  belangrijker dan ooit om de verwachtingen van de klant te overtreffen. “It’s all about CEX. CEX sells. We all want good CEX.” Rik wist wel de aandacht van het publiek te trekken met die uitspraken. Bedrijven moeten niet streven naar een 10/10 wat betreft klantenervaring, ze moeten streven naar nóg beter.

 

Het nieuwe normaal biedt heel wat mogelijkheden. De wereld is pas écht gestart toen iedereen een smartphone in zijn handen gedrukt kreeg. We leven in een volledig nieuwe wereld waar er nog geen specialisten bestaan. De toegangsprijs is onbestaande en iedereen kan deze mogelijkheid grijpen. Wie wordt Kodak en wie wordt Uber?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business