Google besloot in 2010 de stekker te trekken uit hun eerste gecensureerde zoekmachine voor de Chinese markt. Toch lijkt deze censuurcontroverse hen niet tegen te houden om een tweede zoekmachine voor China te ontwikkelen.

Advertentie

 

Google lijkt van plan te zijn hun zoekmachine nogmaals te lanceren in China. Deze zoekmachine zal aangepast zijn aan de strenge censuurwetgeving van China, waardoor bepaalde zoekresultaten weg gefilterd worden. Opmerkelijk is dat Google hun eerste zoekmachine voor de Chinese markt na vier jaar offline heeft gehaald in 2010.

 

Deze beslissing werd genomen naar aanleiding van zware kritieken omdat de zoekmachine inging tegen de vrijemeningsuiting. Toch gaan ze na een pauze van een kleine tien jaar proberen terug te keren naar de grootste markt voor internetgebruikers.

 

Volgens documenten van The Intercept is Google al sinds vorig jaar bezig aan het project, genaamd Dragonfly, rond deze gecensureerde zoekmachine. In de vorm van een Android-app zal de zoekmachine gevoelige zoekopdrachten op een zwarte lijst zetten, waardoor deze niet tussen de zoekresultaten verschijnen.

 

Deze censuur zal ook van toepassing op Google Images, de spellingscontrole en zoeksuggesties. De Chinese overheid heeft deze zoekapplicatie reeds gezien en de afgewerkte versie zou nog binnen het jaar gelanceerd worden.

 

De vraag hier is niet of Google in staat zal zijn om met hun zoekmachine de Grote Firewall van China te beklimmen, maar wel of Google een tweede censuurcontroverse kan overleven.

 

Google zelf heeft momenteel nog niets bevestigd over project Dragonfly, maar het lijkt er sterk op dat China binnenkort weer een gepersonaliseerde zoekmachine hebben. Hoe lang deze zoekmachine online zal staan, is echter een heel ander verhaal.

Advertentie