Hoewel kunstmatige intelligentie vaak een bad rep krijgt, heeft het vooral in de geneeskunde en de zorgindustrie voor een aantal belangrijke vorderingen gezorgd.

Advertentie

 

 

Watson for Oncology 

 

IBM Watson heeft een speciaal programma voor oncologen ontwikkeld, dat geneesheren – een dames een op maat gemaakte behandeling voorstelt. Watson for Oncology kan de betekenis en context achter gestructureerde en ongestructureerde data in klinische aantekeningen en rapporten analyseren en speelt zo een cruciale rol in het selecteren van een juiste behandeling.

 

Daarna worden die data gelinkt aan specifieke gegevens uit het dossier van de patiënt en op basis daarvan wordt een op maat gemaakte behandeling vastgelegd.

 

 

Een medische zeef 

 

Maar IBM heeft nog een ander ingenieus programma ontwikkeld, genaamd Medical Sieve, oftewel ‘de medische zeef’. Dat is een ambitieus langetermijnproject dat erop gericht is een ‘cognitieve assistent’ te bouwen met analytische redeneercapaciteiten en een grote omvang aan kennis.

 

Medical Sieve is gekwalificeerd om artsen bij te staan bij het maken van beslissingen in radiologie en cardiologie. Die cognitieve gezondheidsassistent kan radiologiebeelden analyseren om zo sneller en op een meer betrouwbare manier die problemen te detecteren. Op die manier moeten menselijke radiologen in de toekomst enkel nog maar de meest complexe gevallen analyseren, waar menselijk toezicht nog steeds van pas komt.

 

Genetica en Genomica 

 

Kunstmatige intelligentie heeft ook een grote impact op genetica en genomica. Deep Genomics richt zich erop om patronen te herkennen binnen gigantische datasets aan genetische informatie en medische verslagen en gaat zo op zoek naar genetische mutaties en mogelijke links met ziektes. Die rekenkundige technologieën kunnen dokters dan vertellen wat er in een cel zal gebeuren wanneer DNA veranderd wordt gemodificeerd door een genetische variatie.

 

 

Craig Venter, een van de geestelijke vaders van The Human Genome Project werkt aan een algoritme dat de fysieke karakteristieken van een patiënt kan voorspellen op basis van diens DNA.

 

Met zijn laatste onderneming ‘Human Longevity’, bood hij zijn patiënten volledige genoomsequenties aan, tesamen met een volledige lichaamsscan en een gedetailleerde medische check-up. Het hele proces zorgt ervoor dat kanker of hart- en vaatziekte in hun vroegste stadia kunnen gedetecteerd worden.

 

 

Zorgzame robots 

 

Ook in de zorgsector, waar er een tekort aan personeel is, kan kunstmatig intelligentie een oplossing bieden. Een robot kan zich bijvoorbeeld ontfermen over meer alledaagse taken die horen bij het zorgen voor een persoon met dementie. Dat kan gaan van het checken van de temperatuur in de kamer, tot nagaan of iemand zijn medicatie wel al genomen heeft.

 

Op die manier blijft er voor het zorgpersoneel ook meer kostbare tijd over. Die kunnen ze dan besteden aan de persoonlijke zorg voor de patiënt, zoals het voeren van gesprekken of het wassen en eten geven van een patiënt.

Advertentie