Business, Nieuws

Amazon scheert weer hoge toppen dankzij Alexa

In het derde kwartaal heeft het bedrijf van miljardair Jeff Bezos weer flink wat winst geboekt.

 

Gedurende de afgelopen drie maanden wist Amazon namelijk een nettoverkoop van 56,6 miljard dollar te verzilveren, wat een toename is van 3 procent tegenover vorig jaar.

 

Tegelijkertijd stegen de inkomsten naar 2,9 miljard dollar, wat een sterke vooruitgang is tegenover de 256 miljoen winst die vorig jaar nog geboekt werd. Het is nu al het veertiende kwartaal op rij dat de e-commercegigant winst wist op te tekenen. Toch liggen de cijfers onder de voorspellingen van Wall Street. Ook daalden de aandelen van Amazon zo’n zes procent.

 

Het probleem met dit rapport is echter dat het miljardenbedrijf zijn verkoopcijfers en winst niet onderverdeelt in departementen. Daarom is het ook moeilijk om te weten welk departement nu meer winst binnenhaalt.

 

Het staat echter buiten kijf dat een groot deel van het recente succes van Amazon kan worden toegeschreven aan de digitale assistent Alexa. Het bedrijf kondigde recent nog aan dat het aantal smart hometoestellen die compatibel zijn met Alexa zijn vervijfdubbeld naar 20.000 toestellen van meer dan 3.500 merken.

 

Zeker met de recente opkomst van de Google Assistant, valt die marktdominantie van Amazon nog meer op. En Amazon heeft trouwens ook al plannen om Alexa uit te breiden naar een je kantooromgeving, waarmee Jeff Bezos weer een nieuwe en grote markt aanboort.

 

Alexa is trouwens niet zomaar zo populair geworden. Amazon heeft daarvoor sterk ingezet op neurale netwerken en artificiële intelligentie. In het derdekwartaalrapport laat Amazon weten dat neurale netwerken de ontwikkeling van Alexa erg hebben ondersteund, zoals bij het detecteren van bijvoorbeeld gefluister. Daarnaast zorgde de geïntegreerde deep learning ook voor een beter begrip van contexten en natuurlijk taalgebruik.

 

Daarnaast kwam een groot deel van de opbrengsten van Amazon ook voort uit de inkomsten van Amazon Web Services, die wereldwijd door bedrijven gebruikt worden. Een aantal recente klanten van AWS zijn DoorDash, Hubspot en Yelp.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business