HTC heeft de omzetcijfers van oktober 2012 vrijgegeven. Die lagen maar liefst 61 procent lager dan een jaar daarvoor. Het kan heel snel gaan in de wereld van de smartphonemakers. HTC was eens het wonderkind van de klas. Ze produceerden als eerste een Androidtelefoon voor Google, en elke model dat daarna uitkwam was een hit. […]

Advertentie

HTC heeft de omzetcijfers van oktober 2012 vrijgegeven. Die lagen maar liefst 61 procent lager dan een jaar daarvoor.

Het kan heel snel gaan in de wereld van de smartphonemakers. HTC was eens het wonderkind van de klas. Ze produceerden als eerste een Androidtelefoon voor Google, en elke model dat daarna uitkwam was een hit. Eind 2011 kwam er een eind aan de vette jaren voor HTC, want de omzet stagneerde en nam een vrije val. Vorige week gaf het bedrijf de omzetcijfers van oktober 2012 vrij.

Wanneer we de cijfers van oktober 2011 naast die van 2012 leggen, zien we een daling van 61 procent. De omzet ging van ongeveer 1,5 miljard dollar naar 588 miljoen dollar. Het bedrijf maakt nog geen verlies, maar je vraagt je toch af hoe lang HTC, dat relatief klein is ten opzichte van Samsung, LG en Sony, dit vol gaat houden.

Het lijkt duidelijk dat de koers van het afgelopen jaar niet de juiste was. Ondertussen heeft het bedrijf wel nog een aantal troeven achter de hand. Zo is er de HTC J Butterfly die momenteel enkel in Japan uitkomt, maar over indrukwekkende specificaties beschikt. De verwachting is dat er op termijn een soortgelijk toestel wereldwijd beschikbaar wordt. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de HTC 8X, een Windows Phone 8-toestel dat Microsoft hoog in het vaandel draagt.

Samsung, de directe concurrent van HTC, doet het dan weer heel erg goed. Het ene record na het andere wordt verbroken en de Samsung Galaxy S III was in het derde kwartaal de meest verkochte telefoon ter wereld. Maar hoe lang blijft dit liedje nog duren voor Samsung? De wereld van de smartphone is nog volop in beweging en iedereen zal scherp moeten blijven om de huidige positie te behouden of te verbeteren.