Business

'Apple haalt chips weg bij Samsung'

Het lijkt er op dat Apple de productie van zijn chips verhuist van Samsung naar Taiwan Semiconductor Manufacuring Company (TSMC).

Het verhaal werd de wereld ingestuurd door de Taiwanese website CENS, maar wordt  tegenover onze collega’s van CNet ook bevestigt door een analist. “Apple werkt met TSMC op 20 nanometer (het productieproces van hedendaagse smartphonechips, nvdr)” zegt Gus Richard, chipanalyst bij Piper Jaffray.

Een andere analist bevestigt aan CNet dat de relatie tussen Apple en Samsung intussen zo zwaar is verzuurd dat Apple de contractuele verplichtingen nog wel naleeft, maar daarnaast kijkt naar alternatieven. Zo zou Apple voor zijn quadcore chips aankloppen bij TSMC.

Overgang
De overgang zal wel in stukken gebeuren. ”Ze gaan (het productieaandeel van) Samsung verminderen en dat van TSMC verhogen. Sommige producten zullen een chip van de ene krijgen, en sommigen van de andere”, zegt Richard.

Dat soort veranderingen worden niet altijd uitgebreid toegelicht maar ze kunnen er wel voor zorgen dat een toestel een betere batterijduur of betere prestaties in het algemeen neerzet.

Zo’n zet is al eens gebeurd toen Apple van 45 nanometer naar 32 nanometer is gegaan. iPadkopers kregen toen een tablet met één van de twee processoren in waarbij Apple de verwisseling langzaam doorvoerde zonder dat klanten het wisten.

2013
Volgens Richard zal Apple begin 2013 ontwerpen aan TSMC bezorgen om te kijken of het bedrijf de chips kan maken. De eigenlijke productie zal tegen eind volgend jaar starten verwacht bij.

Volgens de analist zou Apple ook in gesprek zijn met Intel, maar dan voor chips op het 14 nanometer platform.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business