In het kader van het Belgian IT Report 2012 stelde Smart Business Strategies aan iets meer dan 400 IT-verantwoordelijken de vraag: “Wat is volgens u anno 2012 dé trend in IT?”. Met deze top tien tot gevolg. 1. Cloud computing (22%) Al een jaar of drie steevast bovenaan in deze lijst. Cloud computing wordt naar […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!In het kader van het Belgian IT Report 2012 stelde Smart Business Strategies aan iets meer dan 400 IT-verantwoordelijken de vraag: “Wat is volgens u anno 2012 dé trend in IT?”. Met deze top tien tot gevolg.

1. Cloud computing (22%)
Al een jaar of drie steevast bovenaan in deze lijst. Cloud computing wordt naar voren geschoven als dé nieuwe generatie in IT: toepassingen en computerkracht bevinden zich niet meer binnen uw bedrijfsmuren, maar ergens ver weg: in de wolken. Voor de sector is cloud computing een erg ingrijpende trend. Al is het maar doordat diverse partijen in elkaars vaarwater komen. Verkocht Microsoft tot voor kort enkel software, dan zijn dat vandaag diensten op een eigen hardwareplatform. En een ‘good old’ telefoniebedrijf als Belgacom is vandaag een soort van systeemintegrator in de cloud. Bovendien blijkt uit deze toppositie dat ook de eindgebruikers het belang van cloud computing erkennen. Ook al is het aantal bedrijven dat in ons land echt (gedeeltelijk) overschakelde naar de cloud eerder beperkt (16%).

2. Tablet (21%)
Op korte afstand van cloud computing volgt de tablet pc, met de iPad van Apple als vooraanstaande voorbeeld. De iPad is een tablet pc die als consumentenproduct ook is doorgebroken op de werkvloer en in de directiekamer. Maar de iPad is meer: het is een kantelpunt in het introduceren van nieuwe technologie op kantoor, vermits de business gebruikers er voor het eerst mee kwamen aandraven. En dus niet zozeer de IT-afdeling. De cloud en de tablet gaan hand in hand, want deze (relatief) nieuwe generatie van apparaten is zo ontwikkeld om zijn toepassingen en data ergens in de cloud te laten leven.

3. Mobiel internet (8%)
Het aantal mobiele data abonnementen stijgt snel. En dankzij de nieuwe EU-regeling is sinds juli van dit jaar mobiel internetten binnen de EU ook min of meer betaalbaar geworden. De groei van en interesse in mobiel internet komt natuurlijk ook vooral door de opmars van de smartphones zoals de iPhone en toestellen gebaseerd op Android. Daarnaast zien we ook de groei bevestigd van draadloze netwerken in bedrijven op basis van WiFi.

4. Virtualisatie (7%)
Virtualisatie is de trend met het hoogste IT-gehalte in deze lijst van tien. Het gaat eigenlijk om een reeks van  technologieën, waarmee informatici de efficiëntie van hun IT-infrastructuur en de ‘bezettingsgraad’ van hun computercapaciteit kunnen verhogen. Een server die voorheen bijvoorbeeld amper actief bleek, wordt dan al snel een machine die intensief werkt en dus veel efficiënter wordt aangewend. In tijden van crisis is virtualisatie een uiterst interessant iets, ook al komt een eindgebruiker er amper mee in aanraking. In zekere zin is het een van de bouwstenen van cloud computing.

5. Mobile apps (6%)
“Daar bestaat een app voor” is intussen uitgegroeid tot een standaard uitdrukking, want al die smartphones en tablets zijn enkel interessant door de brede waaier van mobile apps die ervoor – vaak gratis – worden aangeboden.

6. Android (5%)
De opmars van Android is opmerkelijk. Tot voor een jaar of vijf wist niemand goed wat Google ermee wilde aanvangen, vandaag is het het meest vooraanstaande mobiele besturingssysteem op smartphones. Android gaf Google een uitgelezen kans om te diversifiëren naar de mobiele wereld, iets wat andere internetgiganten, zoals Facebook, tot dusver minder succesvol konden bolwerken.

7. Facebook (3%)
Waarmee we meteen zijn aanbeland bij Facebook, dat in de editie van tien trends van dit jaar wat ter plaatse blijft trappelen. Want ondanks de oorspronkelijke euforie rond de beursgang, volgde al snel de ontnuchtering van een aandeel dat eerder in vrije val leek te gaan. Combineer dat met de ietwat paniekerig aandoende overname van fotodienst Instagram door Facebook-baas Mark Zuckerberg himself, en u begrijpt dat bij menig analist de wenkbrauwen gingen fronsen. Benieuwd hoe hoog Facebook volgend jaar in de lijst prijkt. Of ondergaat het toch het lot van een internetbedrijf als Yahoo, dat de voorbije jaren langzaam is weggedeemsterd?

8. BYOD (2%)
Een binnenkomer in deze lijst met groeipotentieel voor volgend jaar, want in onze mailbox met persberichten is het al BYOD of Bring Your Own Device wat de klok slaat. Vrij vertaald is BYOD het verschijnsel waarbij medewerkers hun privétoestellen (smartphones, tablets en laptops) ook voor hun werk willen gebruiken en deze zelfs van thuis uit willen meebrengen. Leuk voor de medewerkers, maar minder voor management en IT. Want BYOD creëert een resem vragen rond beheer, security, productiviteit, privacy en andere domeinen. En dus een hoop extra kopzorgen.

9. Twitter (2%)
Als we aan onze  tien trends telkens een Return on Investment zouden toekennen, dan scoort Twitter ongetwijfeld het hoogst. Beperkte inspanningen, maximale return. Een tweet van maximaal 160 karakters kan bij vele duizenden volgers terecht komen. Maar ook Twitter zelf is het schoolvoorbeeld van less is more. Qua functionaliteit is het erg beperkt, maar dat verklaart grotendeels het succes van deze online dienst. Ook al mogen we het aantal actieve gebruikers zeker niet overschatten.

10. Videoconferencing (2%)
Ook videoconferencing is nieuw in deze lijst. En terecht, want de voorbije jaren en maanden beleefde videoconferencing zijn tweede adem. Gedaan met de warrige beelden en krakende verbindingen, anno 2012 is videovergaderen volwassen geworden en een waardig alternatief voor ‘echte’ vergaderingen en vooral: voor verre verplaatsingen. Ook al is videoconferencing een vlag die vele ladingen dekt: van een simpele webcam via Skype tot het eerder dure video vergaderwerk via Telepresence.