De topman van Acer is niet blij met de Surface van Microsoft. De tablet is volgens de computermaker een slechte zaak voor de sector. Onverwacht komt de tegenstand niet. Microsoft, dat traditiegetrouw software voor computers van hardwarefabrikanten maakt, gaat vanaf oktober zijn eigen tablet op Windows 8 uitbrengen. Daardoor voelen sommige fabrikanten zich op hun […]

Advertentie

De topman van Acer is niet blij met de Surface van Microsoft. De tablet is volgens de computermaker een slechte zaak voor de sector.

Onverwacht komt de tegenstand niet. Microsoft, dat traditiegetrouw software voor computers van hardwarefabrikanten maakt, gaat vanaf oktober zijn eigen tablet op Windows 8 uitbrengen. Daardoor voelen sommige fabrikanten zich op hun tenen getrapt.

Acer’s CEO JT Wang ventileerde zijn ongenoegen tegen de Financial Times. Hij vindt de Surface “negatief voor het hele ecosysteem” en hoopt dat het bedrijf zich nog bedenkt, wat minder dan drie maanden voor de lancering onwaarschijnlijk lijkt.

“We hebben gezegd dat ze er nog eens over moeten nadenken. Denk twee keer na,” klinkt het bij Wang.” Het zal een grote negatieve impact hebben op het ecosysteem en andere merken zullen er negatief op reageren. Het is niet iets waar jullie goed in zijn dus denk er twee keer over na.”

Andere partner
Als het gaat over de samenwerking tussen beide bedrijven schuwt Wang enige provocatie niet. “Als Microsoft in de hardwarebusiness stapt wat moeten we dan doen? Moeten we nog vertrouwen op Microsoft of zoeken we dan naar alternatieven?”

Het is niet de eertse keer dat een topman van Acer uithaalt naar Microsoft’s plannen om zelf een tablet te maken. Maar tegelijk moeten ze ook wat genuanceerd worden. Microsoft brengt maar twee tablets uit, één met een ARM-chip van Nvidia (op Windows RT) en één met een Intel core i5 (op Windows 8).

De realiteit is dat Microsoft met zijn Surface een standaard wil opleggen.n aan hardwaremakers. Zo wil het voorkomen dat tabletmakers enkel toestellen met matige hardware uitbrengen, wat de ervaring met Windows 8 niet ten goede komt.

Acer mag dan wel een van de grootste computerbouwers ter wereld zijn, het bedrijf breekt vooralsnog geen potten in de tablet- of smartphonemarkt. De uithaal naar Microsoft is in dat opzicht misschien eerder een signaal dat Acer minder klaar is voor de tabletmarkt dan partner (en concurrent) Microsoft.

 

Advertentie