De Canadese maker van BlackBerry’s RIM heeft recent opgestapte toplui zo’n 12 miljoen dollar in ontslagpremies uitbetaald. Het bedrijf heeft nochtans geen geld te veel. RIM moest de details van de ontslagregelingen bekend maken aan de beurswaakhond SEC. Uit de documenten blijkt dat Jim Balsillie acht miljoen dollar krijgt en Mike Lazaridis, mede-oprichter en vice-voorzitter […]

Advertentie

De Canadese maker van BlackBerry’s RIM heeft recent opgestapte toplui zo’n 12 miljoen dollar in ontslagpremies uitbetaald. Het bedrijf heeft nochtans geen geld te veel.

RIM moest de details van de ontslagregelingen bekend maken aan de beurswaakhond SEC. Uit de documenten blijkt dat Jim Balsillie acht miljoen dollar krijgt en Mike Lazaridis, mede-oprichter en vice-voorzitter krijgter vier miljoen op voorwaarde dat hij voor RIM blijft werken.

De twee krijgen zoveel geld omdat ze ‘de volledige wereldwijde draadloze industrie revolutioneerden en met de BlackBerry verandering brachten in de manier waarop de wereld communiceert. Drie weken voor hun vertrek, voerden beide heren wel een vrijwillige loonsvermindering door tot een symbolische dollar per jaar.

Problemen voor RIM
De prijs van aandelen is met 75 procent gedaald in het afgelopen jaar omdat het bedrijf met een drastisch verlies van marktaandeel te kampen heeft in de Verenigde Staten. Een nieuwe serie telefoons met een nieuw besturingssysteem moet de BlackBerry weer aantrekkelijk maken voor kopers. Maar de toestellen worden pas later op het jaar verwacht.

In de plaats van de vertrokken toplui komt de ex-Siemenstopman Thorsten Heins. Voor zijn nieuwe job krijgt hij een flinke opslag zodat zijn totale verloning op 10.2 miljoen Canadese dollar uitkomt. Het grootste deel daarvan waren RIM-aandelen die op dat moment 9,52 miljoen dollar waard waren. Nu is hun waarde nog 7,1 miljoen.

Advertentie