In Kortrijk en Genk opent Microsoft twee vestigingen van een Vlaams innovatiecentrum. Het centrum moet lokale bedrijfjes in de zorgverlenings-IT van grond helpen. Het Vlaamse innovatiecentrum moet een vruchtbare grond vinden voor ontkiemende technologiebedrijfjes in de regio’s rond Kortrijk en Genk. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want bij het starten van een bedrijf […]

Advertentie

In Kortrijk en Genk opent Microsoft twee vestigingen van een Vlaams innovatiecentrum. Het centrum moet lokale bedrijfjes in de zorgverlenings-IT van grond helpen.

Het Vlaamse innovatiecentrum moet een vruchtbare grond vinden voor ontkiemende technologiebedrijfjes in de regio’s rond Kortrijk en Genk. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want bij het starten van een bedrijf komt een hoop volk kijken en nog meer gepraat.

Een belangrijke taak van het Microsoft Innovation Centre in Vlaanderen is dus van mensen bij elkaar te krijgen op netwerkingsevenementen. En omdat het centrum zich gaat focussen op IT voor de zorgsector, is het nogal wiedes dat er vooral mensen uit de zorg in contact gebracht worden met mensen uit de IT-sector. Niet toevallig dat de centra er komen in steden met hogescholen met IT-richtingen: de Howest in Kortrijk en de KHLim in Genk.

Eens het MIC een goed idee ontdekt, helpt het de aspirant-ondernemer zijn zaak opstarten. Daarvoor wordt dan de hulp ingeschakeld van bestaande instanties zoals het IBBT, dat ook startende ondernemers helpt. Microsoft levert nog enkele jaren IT-ondersteuning en advies van lokale of internationale specialisten.

‘Ik heb een idee’
Hoe kan een project nu aan de bak komen aan het MIC in Kortrijk of Genk? Wel, als aspirant-ondernemer moet je je zaak gaan bepleiten op een van de evenementen die het MIC organiseert. Zo zijn er Pitch Evenings, avonden met korte ideevoorstellingen. Het MIC schrijft ook een oproep naar projecten uit. En tenslotte zijn er de bootcamps. Dat zijn langdurige bijeenkomsten waar mensen met ideeën onmiddellijk de haalbaarheid van hun plan aftoetsen.

Het idee dat je gaat voorstellen moet wel uit de zorgsector komen. Het centrale thema op het MIC Vlaanderen is immers e-health. En omdat Vlaamse overheid mede-sponsor is van dit project zal het dan vooral over  zorg gaan, een onderwerp dat een belangrijke plaats inneemt in Vlaams Minister-president Kris Peeters’ Vlaanderen In Actie-plan. De genezende gezondheidszorg is federale materie en zal dus niet zo prominent aan bod komen op het MIC.

Het geld om het MIC in leven te houden komt voor de helft van privépartners en voor de andere helft van de overheid. Microsoft levert 30 procent van de fondsen en andere privébedrijven zorgen voor 20 procent. De rekening voor de overheid wordt verdeeld tussen de Vlaamse overheid die 35 procent sponsort en de steden die voor 15 procent bijspringen. De totale kostprijs zal op 4,5 miljoen euro per jaar liggen.

Even goed doen als Wallonië
Het succes van het  Vlaamse MIC zal afgemeten worden aan dat van het Waalse dat drie jaar geleden opende. De vestiging in Bergen heeft intussen al zo’n 260 tot 270 nieuwe jobs in de regio van Bergen opgeleverd.

In Bergen zijn er zo’n dertigtal nieuwe bedrijfjes gestart. Ook dat aantal moet bij ons geëvenaard worden.

Advertentie