Business

"Facebook is kwart overgewaardeerd"

AME Research, bureau voor financieel onderzoek naar ICT-ondernemingen en marktsegmenten, vindt de financiële waardering voor de sociale website Facebook een kwart te hoog. Dat staat in een analyse over Facebook.

Facebook heeft een eerste prospectus gepubliceerd ter voorbereiding van de beursgang van de onderneming. Op de incourante markt wordt het aandeel al verhandeld voor 40 dollar per aandeel wat een marktwaarde inhoudt van 75 miljard dollar. AME Research vindt een prijs van 30 dollar per aandeel of een marktwaarde van 56 miljard dollar ruimschoots voldoende.

5 dollar

De uitgiftekoers van het aandeel is overigens nog niet bekendgemaakt. De beursgang van Facebook heeft volgens de onderzoekers alles in zich om een financieel succes te worden. Facebook bereikt driekwart van de allerrijkste zeven procent inwoners van deze planeet. Mensen (en hun kinderen) over de hele wereld met een goede baan, een smartphone en alles wat erbij hoort, kortom de mondiale upperclass. Daar haken adverteerders op in.

Daarom kan de beursgang van Facebook volgens de onderzoekers dan ook een succes worden, mits de uitgiftekoers niet te hoog is en beleggers niet te hebzuchtig zijn. Elke actieve Facebooker zou nu 5 dollar omzet waard zijn. Dat bedrag kan alleen maar groeien. Facebook is nu al zeer winstgevend.

Risico’s

AME Research vindt de huidige marktwaarde te hoog, omdat de groei in het aantal gebruikers afneemt en de toegevoegde financiële waarde voor gebruikers onduidelijk is. Ook de methode van de berekening van de toekomstige kasstromen zou te weinig rekening houden met toekomstige macro-economische en financiële risico"s. Bovendien is Facebook teveel afhankelijk is van onzekere advertentie-inkomsten.

Wel verwachten de onderzoekers de komende jaren een sterke omzet- en winstgroei voor de onderneming. Een desillusie voor institutionele en particuliere beleggers, zoals bij de beursgang van World Online, kan voorkomen worden. Ook toen vond AME Research de uitgiftekoers veel te hoog.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business