Business

Kodak klaagt Apple en HTC aan

Eastman Kodak stapt naar de rechter, het verwijt Apple en HTC patentschending. Kodak is niet uit op een productverbod, maar vraagt dat wel.

Het fotografiebedrijf heeft een klacht ingediend bij de Amerikaanse internationale handelscommissie (ITC) en in de rechtbank van New York. Het beweert dat Apple en HTC patenten hebben geschonden rond digitale beeldvorming. Daar wil Kodak nu voor worden vergoed.

“Ons hoofddoel is niet om de verkrijgbaarheid van een product te verstoren, maar om een eerlijke compensatie te krijgen voor ongeoorloofd gebruik van onze technologie.” Aldus Kodaks co-president Laura G. Quatela in een persmededeling.

Dat klinkt goed, maar staat in contrast met wat twee twee alinea’s verder in de mededeling te lezen is. Daarin zegt het bedrijf dat het HTC en Apple wil verbieden om producten te importeren die de patenten schenden. Het gaat daarbij over mobiele telefoons en “draadloze communicatietoestellen met een digitale camera”, smartphones en tablets dus.

Kodak wil, naast een schadevergoeding, beide bedrijven er ook toe verplichten om de betwiste technologie nooit meer te gebruiken.

Het gaat om vier Amerikaanse patenten, waaronder technologie om beelden automatisch van een camera door te sturen, om digitale beelden te e-mailen of via wifi of het gsm-netwerk door te sturen. Voor HTC komt daar nog een vijfde patent bij dat momenteel nog niet volledig is toegekend (pending) aan Kodak. Apple en RIM (BlackBerry) kregen hier in januari 2010 al een zaak voor aan hun broek.

Geldnood
De afgelopen maanden werd er wekelijks een rechtszaak opgestart voor patentschending, met als hoofdrolspelers Apple en Samsung. De klacht van Kodak staat daar een beetje los van omdat het bedrijf zich niet in de telecomsector bevindt.

Maar het heeft andere redenen om zijn huid duur te verkopen. Sinds de opkomst van digitale fotografie gaat het slecht met het bedrijf dat in 1888 het eerste fototoestel voor het grote publiek uitbracht. Daarom zit het dezer dagen in geldnood. Een van de manieren om weer geld binnen te krijgen is de verkoop van patenten, maar blijkbaar ook het aanklagen van bedrijven die de bewuste technologie zonder toestemming hebben gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business