De Europese regulatoren hebben de beloftes van IBM aanvaard. Het bedrijf moet beter samenwerken met anderen voor mainframeondersteuning. Door de afspraken komt er een einde aan het antitrustonderzoek tegen IBM. De Europese Commissie maakte woensdag bekend dat IBM reserveonderdelen en technische informatie van zijn System Z-mainframes snel beschikbaar zal stellen aan onafhankelijke onderhoudsbedrijven. Dit onder […]

Advertentie

De Europese regulatoren hebben de beloftes van IBM aanvaard. Het bedrijf moet beter samenwerken met anderen voor mainframeondersteuning.

Door de afspraken komt er een einde aan het antitrustonderzoek tegen IBM. De Europese Commissie maakte woensdag bekend dat IBM reserveonderdelen en technische informatie van zijn System Z-mainframes snel beschikbaar zal stellen aan onafhankelijke onderhoudsbedrijven. Dit onder redelijke en niet-discriminerende voorwaarden.

De toegevingen van IBM zijn juridisch bindend zegt de Commissie. Het onderzoek moest uitvlooien of IBM oneerlijke voorwaarden hanteerde voor de leveringen aan onderhoudsconcurrenten. Volgens de regulatoren moet het voornemen van IBM die situatie verbeteren.

“Ik ben blij dat we samen met IBM een vlotte oplossing kunnen vinden rond onze concurrentiezorgen. Tijdig interveniëren is cruciaal in snel bewegende technologiemarkten”, zegt eurocommissaris voor concurrentie Joaquin Almunia in een verklaring.

Klachten van concurrenten
Het onderzoek tegen IBM begon midden 2010. Een eerste onderzoek bekeek of IBM zijn concurrenten hinderde, een tweede gelijktijdig onderzoek keek naar klachten van tegenhangers zoals T3, Turbo Hercules en Neon. Zij vonden toen dat IBM zijn dominante positie op de mainframemarkt misbruikte.

In september liet de Europese Commissie de zaak vallen nadat de drie bedrijven hun klachten introkken en IBM de voorstellen lanceerde die nu worden aanvaard.

Mocht IBM zijn beloftes toch breken, dan kan Europa een boete opleggen. Die kan oplopen tot tien procent van de totale omzet van het bedrijf, los van het feit of dit de Europese concurrentieregels zou schenden.

Advertentie