Duits patentbedrijf wil HTC’s bannen

Een Duits bureau voor patentlicenties eist van winkels en groothandels dat ze stoppen met de verkoop van HTC-toestellen met 3G. Ook al heeft het daar geen gerechtelijk bevel voor.

IPCom, het bedrijf in kwestie, stuurde dinsdag een honderdtal brieven naar Duitse retailers, waaronder mobiele operatoren en mediaketen Saturn. HTC zelf zegt dat het zal terugvechten, want het patent in kwestie wordt volgens de Taiwanese smartphonefabrikant geschrapt.

“Het is jammer dat IPCom heeft getoond dat het tot het uiterste wil gaan, waaronder contact opnemen met onze klanten”, zegt HTC. Zelf omschrijft het de zet als “buitenproportionele en onverdedigbare claims.”

IPCom won drie jaar geleden wel degelijk een rechtszaak tegen HTC rond patentschending. Maar de smartphonemaker ging toen in beroep, waardoor de verkoopban van toestellen werd uitgesteld. HTC liet dat beroep echter vallen in november, waarna IPCom liet weten dat het zou doorgaan met zijn aanvankelijke eis.

Het dispuut in kwestie gaat over het Europese patent 1186189 "method of allocating access rights to a telecommunications channel to subscriber stations of a telecommunications network and subscriber station." IPCom kocht dit patent in 2007 van Bosch onder de naam patent #100.

Ander patent
Maar #100 is niet het patent waarmee IPCom winkels aanschrijft. In de brieven heeft het bedrijf het over #100a, een afgeleide van #100. Maar daar heeft de Duitse rechtbank nog geen uitspraak over gedaan.

Dat komt doordat IPCom #100a nog wilde laten toevoegen aan het vonnis op het moment dat HTC in beroep ging. Maar omdat dat beroep werd ingetrokken, moet de patenthouder een nieuwe procedure starten. Maar volgens HTC gaat het Europese patentbureau het bewuste patent #100a schrappen. Dat zou tijdens de hoorzitting op 24 april 2012 gebeuren.

Nog een ander patent
Bernhard Frohwitter, hoofd van IPCom, zegt aan onze collega’s van ZDNet UK dat zijn bedrijf zowel in Groot-Brittannië als Duitsland al vonnissen in het voordeel van #100a heeft gekregen, meer bepaald tegen Nokia. Al is ook tegen die beslissingen beroep aangetekend. Maar daarom zou het bedrijf het recht hebben om de verkoop van 3G-telefoons te stoppen, los van of het om HTC of een andere fabrikant gaat.

“We vallen geen specifieke toestellen aan, we vallen een standaard aan. Een standaard is een standaard en dat is voor iedereen hetzelfde.”

Kort samengevat heeft de eis van IPCom dus weinig te maken met de onderlinge patentrechtszaak tussen het bedrijf en HTC, maar baseert het patentbedrijf zich op een rechtszaak tegen Nokia die eigenlijk slaat op de 3G-standaard op zich.

HTC zegt intussen dat het een omweg heeft gevonden om zowel patent #100 als #100a te omzeilen. Al blijft IPCom van mening dat het het recht heeft om de verkoop van alle 3G-toestellen van HTC stop te zetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business