De ontslagronde bij Nokia Siemens Networks zal waarschijnlijk ook de Belgische afdelingen treffen. Dat verwacht de vakbond. Nokia Siemens Networks maakte eergisteren bekend dat het 17.000 man, 23 procent van zijn personeelsbestand, eind 2013 zal ontslaan. Of er ook Belgische ontslagen bij zitten is momenteel nog niet bekend. Wel is er in de Herentalse vestiging […]


De ontslagronde bij Nokia Siemens Networks zal waarschijnlijk ook de Belgische afdelingen treffen. Dat verwacht de vakbond.

Nokia Siemens Networks maakte eergisteren bekend dat het 17.000 man, 23 procent van zijn personeelsbestand, eind 2013 zal ontslaan. Of er ook Belgische ontslagen bij zitten is momenteel nog niet bekend. Wel is er in de Herentalse vestiging na de bekendmaking een ondernemingsraad gehouden.

“Voor Herentals is er nog niets bekend, maar we verwachten wel dat er nog iets zal gebeuren”, zegt Leo Lauwerysen, secretaris van LBC-NVK (ACV-bedienden). “We verwachten ontslagen, vooral bij de afdeling IPTV vrezen we dat er mensen moeten vertrekken.”


Voor Lauwerysen komt het grote besparingsplan van het bedrijf niet onverwacht. “Zowel Nokia als Siemens steekt veel geld in Nokia Siemens Networks en we zagen al een tijdje aankomen dat dit niet langer houdbaar was.”

Sluiting?
Nokia Siemens networks is hoofdzakelijk gevestigd in Herentals met nog vestigingen in Diegem, Brussel en Bergen. Het personeelsaantal is de laatste jaren alleen maar afgenomen. Ooit werkten er in België 800 mensen voor het bedrijf, wat in 2009 kromp tot 400. Vandaag stelt het telecombedrijf nog 325 mensen te werk.

Een sluiting wordt momenteel niet gevreesd bij de vakbond, maar Lauwerysen vraagt zich wel af hoe het met de toekomst zit. “Een sluiting is nu niet aan de orde, maar je hoort wel de vrees voor wanneer er opnieuw enkele tientallen mensen minder moeten zijn. Wat is het kritisch minimum om nog een activiteit in België te hebben?” vraagt Lauwerysen zich af. Al nuanceert hij meteen dat zijn organisatie zeker vragende partij is om zo veel mogelijk jobs in ons land te behouden.