Microsoft heeft geen belangrijke onderdelen van Windows 95 teruggetrokken om de kantoorsoftware van Novell schade toe te brengen. Dat zegt Bill Gates in een getuigenis voor de rechtbank. De oprichter en ex-baas van Microsoft moest in de Amerikaanse stad Salt Lake City getuigen over het feit of Microsoft al dan niet zijn monopoliepositie heeft misbruikt […]

Advertentie

Microsoft heeft geen belangrijke onderdelen van Windows 95 teruggetrokken om de kantoorsoftware van Novell schade toe te brengen. Dat zegt Bill Gates in een getuigenis voor de rechtbank.

De oprichter en ex-baas van Microsoft moest in de Amerikaanse stad Salt Lake City getuigen over het feit of Microsoft al dan niet zijn monopoliepositie heeft misbruikt om concurrent Novell tegen te werken. Het bedrijf zou er volgens Novell met opzet voor gezorgd hebben dat WordPerfect, de tekstverwerker van Novell, niet compatibel zou zijn met Windows 95.

Maar Gates verweert zich volgens USA Today en zegt dat de uitrol van Windows 95 een van de grootste uitdagingen was in de geschiedenis van het bedrijf, waardoor er verschillende dingen op het laatste moment zijn veranderd. Een van die dingen was een technische functie die de ondersteuning voor WorldPerfect onderuithaalde. Volgens Gates gebeurde dat omdat die functie het hele besturingssysteem zou doen crashen.

Drie aanklachten
De klacht van Novell is gebaseerd op drie beweringen: Microsoft heeft in Windows 95 dingen aangepast om de ontwikkeling van het kantoorpakket Perfect Office te vertragen. Microsoft heeft Novell misleid over de printfunctionaliteit in Windows 95 en Microsoft weigerde om WordPerfect een Windows 95-certificering te geven.

Novell was begin jaren negentig een grote softwarespeler met producten als WordPerfect en QuattroPro. Maar na de komst van Windows 95 verloor het bedrijf snel marktaandeel aan concurrent Microsoft Office, dat beter compatibel was met Windows.

Dat leidde ertoe dat Novell zijn productiviteitssoftware in 1996 met een miljard dollar verlies verkocht aan Corel. Novell, vandaag een dochterbedrijf van Attachmate, klaagt Microsoft nu aan voor dat verloren bedrag. Gates moet later deze week nogmaals getuigen over de zaak.

Advertentie