Het softwaregestuurde datacenter

Op de tweede dag van de virtualisatiebeurs VMworld gaat Raghu Raghuran, hoofd cloudinfrastructuur van VMware, dieper in op het datacenter. Dat wordt volgens hem gestandaardiseerd, volledig beheerd door software, en dus ook goedkoper.

Momenteel is een datacenter een gespecialiseerd centrum. Maar het evolueert volgens VMware naar een gestandaardiseerde hardwarebox. Belangrijker daarbij is dat de controle van die hardware volledig wordt gedaan door software. Het datacenter wordt volledig te programmeren en automatiseren, klinkt het.

Dat geheel omschrijft Raghuran als “het door software aangestuurde datacenter”. Weliswaar geen verrassing voor een bedrijf dat virtualisatieproducten maakt, maar de senior vicepresident en algemeen directeur cloudinfrastructuur wijst erop dat dit ook voor kostenvermindering zorgt: een gemiddelde server die wordt gevirtualiseerd zal in 2013 nog vijfduizend dollar kosten.

[related_article id=”152275″]

Het softwaregedreven datacenter.

Omdat processors kleiner worden en RAM-geheugen zakt in prijs, wordt het in 2014 mogelijk om een server te bouwen met twee CPU"s, zestien cores per socket en 300 GB RAM, goed voor 320 virtuele machines. Terwijl die machine nauwelijks groter zal zijn dan een kleine koelkast. Omdat het systeem volledig virtualiseerbaar is, worden de fysieke onderdelen op termijn gestandaardiseerd.

Het softwaregedreven datacenter

“Virtualisatie definieert het datacenter opnieuw. Niet alleen de organisatie, maar zelfs de fysieke laag van de servers zelf.”

Ook wat er draait in het datacenter verandert snel. De applicaties van nu zijn ontwikkeld voor het web en voor mobiele toestellen. Dat zorgt voor nieuwe frameworks, meer datagroei, nieuwe types van data, een nieuwe infrastructuur en nieuwe platformen. “Of je het nu leuk vindt of niet, je applicatie wordt enorm schaalbaar”, zegt Raghuran. “En een van de oorzaken daarvan zijn de mobiele toepassingen. Je werknemer opent vandaag applicaties met een van zijn toestellen.” Waarmee hij toelicht dat dit niet langer alleen met een bedrijfs-pc gebeurt.

Overgang
Dat vereist volgens VMware een nieuw operationeel model voor het datacenter. Bijvoorbeeld van een locatiegebaseerd datacenter naar een elastisch en mobiel systeem. Een model waarin een onverwacht hardwareprobleem automatisch wordt opgevangen door de software.

Die problemen automatisch oplossen wordt simpel gedemonstreerd. Op dit moment zijn IT"ers 24 uur per dag oproepbaar voor wanneer er iets fout gaat in het datacenter. Ze moeten snel kunnen uitrukken om een probleem op te lossen. In het nieuwe model zal de software automatisch de falende component vervangen door een ander onderdeel in te schakelen, wat overigens makkelijker wordt als de hardware in datacenters gestandaardiseerd wordt.

Dat moet leiden tot een model waarbij een kleine storing in hooguit twee minuten wordt opgelost. De IT"er kan dan later in de week zelf het kapotte onderdeel gaan vervangen of herstellen.

Het softwaregedreven datacenter

Een derde nieuwtje is de overgang van een "handmatig" beheer naar een zogenaamd intelligent policymanagement. Met virtualisatie kan één systeembeheerder veel meer gebruikers of machines onderhouden. VMware zelf spreekt van één administrator voor tienduizend virtuele machines.

Netwerkvirtualisatie
Hardware is volledig virtualiseerbaar, de desktop die werknemers gebruiken kan virtueel. Maar ook het netwerk kan volgens VMware gevirtualiseerd worden. Naarmate een datacenter groeit, wordt het volgens Raghuran vaak moelijk om het netwerk mee te schalen, omdat dit moet worden geherconfigureerd.

Hetg softwaregedreven datacenter.

VXLAN, netwerkvirtualisatie, kan daar een oplossing bieden. Alles van de core access, de beveiliging enzovoort wordt gevirtualiseerd en toegewezen aan een applicatie, en beweegt bijgevolg mee met die toepassing. Zelfs het MAC-adres wordt mee in de virtuele laag opgenomen. “We foppen het fysieke netwerk”, klinkt het.

Het voordeel is volgens het bedrijf dat je netwerk eenvoudiger wordt. Je netwerk verhuist gewoon pakketten die het zo snel mogelijk moet verplaatsen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business