Softwarebedrijf Adobe stelde tijdens zijn gebruikersconferentie Adobe Max een hele reeks nieuwe producten voor. Daarbij waren de woorden touch en cloud het vaakst te horen. Voor Adobe is het duidelijk: voortaan zal de cloud een belangrijke rol spelen. Enerzijds als verzamelruimte voor de creatieve Adobe-gemeenschap, waarin bijvoorbeeld fonts en kleurenpaletten kunnen worden gedeeld en gedownload. […]

Advertentie

Softwarebedrijf Adobe stelde tijdens zijn gebruikersconferentie Adobe Max een hele reeks nieuwe producten voor. Daarbij waren de woorden touch en cloud het vaakst te horen.

Voor Adobe is het duidelijk: voortaan zal de cloud een belangrijke rol spelen. Enerzijds als verzamelruimte voor de creatieve Adobe-gemeenschap, waarin bijvoorbeeld fonts en kleurenpaletten kunnen worden gedeeld en gedownload. Voor de fonts heeft Adobe het bedrijf TypeKit overgenomen. Dat is gespecialiseerd in duizenden variaties van webfonts. Onder meer The NewYorker maakt hiervan gebruik.

Anderzijds wordt de cloud steeds meer aangeboden als model om nieuwe Adobe-software te gebruiken. “Steeds meer van onze klanten willen het werk dat ze op de desktop hebben gestart voort kunnen zetten op hun tablet onderweg, en omgekeerd. Voor hen is de cloud vaak de beste manier om hun Adobe-software te gebruiken."

Nieuwkomers
Bij de software die via de cloud zal worden aangeboden, zijn enkele opvallende nieuwkomers. De opvallendste bieden ‘touch’ als nieuwe gebruikersinterface. Photoshop Touch bijvoorbeeld, een versie van de fotobewerkingsoftware waarin je zelfs met een ruwe omlijning van de vinger een object in een foto kunt selecteren.

Maar ook Proto, de nieuwste webontwikkelsoftware, is een opvallende verschijning. Door eenvoudigweg met vier vingers over het scherm te strijken kan een tabel met vier kolommen op de webpagina worden gemaakt. Een kader voor videobestanden invoegen doe je door het ‘play’-symbool te tekenen.

Tussen de andere nieuwe pakketten vinden we Adobe Debut. Ontwerpen kunnen daarmee heen en weer gaan tussen klant en bureau, accountmanager en grafisch ontwerper van een reclamebureau enzovoort. In Adobe Ideas kunnen tekeningen worden gemaakt op een aanraakscherm met een stylus (pen). Adobe Kuler tot slot is er om kleurenthema’s te bouwen.

Lancering
De cloudsoftware gaat in oktober in bèta, en zal vanaf 2012 algemeen verkrijgbaar zijn. “Sommige versies zijn nu alleen op Android beschikbaar, andere op het Apple iOS-platform, maar uiteindelijk zullen alle apps op alle platforms verkrijgbaar zijn”, zo belooft technologiebaas Kevin Lynch van Adobe stellig. De prijzen voor dit alles worden in november bekendgemaakt.