Belgacom haalt meeste geld uit overheid

De Belgacom Group is het bedrijf dat het meeste geld uit overheidsopdrachten haalt. Vooral dochterbedrijf Telindus verdient miljoenen aan de staat.

In 2009 en 2010 haalden Belgacom en Telindus samen bijna achttien miljoen euro, exclusief btw, uit overheidsopdrachten bij de drie belangrijkste federale overheidsdiensten: de FOD Economie, de FOD Financiën en Fedict, de federale overheidsdienst voor informatie- en communicatietechnologie.

Bartel Volckaert van de blog Journalinks legde de cijfers van overheidsopdrachten groter dan 5.500 euro bij elkaar. In totaal haalden Belgacom en Telindus samen 17.906.225 euro op bij de drie overheidsdiensten, gespreid over 48 vergunningen.

Belgacom haalt meeste geld uit overheid. Bron: Journalinks.

Bron: Journalinks

Op de tweede plaats vinden we CSC, dat voor 17.129.497 euro aan overheidsopdrachten kreeg. IBM eindigt derde met 13.851.421 euro. Andere namen in de top tien zijn Pitney Bowes, Econocom, Xerox, Accenture, Steria, RealDolmen en Dell.

Vooral Telindus
Telindus is volgens Journalinks verantwoordelijk voor het merendeel van het Belgacom-aandeel. Het IT-bedrijf uit Heverlee haalde de afgelopen twee jaar dertig opdrachten binnen met een waarde van meer dan elf miljoen euro. De meeste hiervan dienen voor het opslagproject Atlas van de dienst Financiën.

Wie de cijfers bekijkt, merkt dat de FOD Financiën het overgrote deel van de koek opeist. Volgeng Volckaert komt dat doordat die overheidsdienst de grootste van het land is, goed voor 35 procent van het volledige personeelsbestand.

Bedrag versus aantal
Het aantal binnengehaalde opdrachten staat overigens los van het totaalbedrag. Zo haalt RealDolmen met 63 overheidsopdrachten er meer binnen dan de Belgacom Group, maar het bedrijf staat pas negende met 7,75 miljoen euro.

Het bedrijf met het grootste aantal overheidsopdrachten is overigens geen IT-bedrijf. Die eer gaat naar Pami Office Furniture. Dat meubelbedrijf haalde 71 opdrachten binnen, goed voor 4,6 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business