De politiek gebruikt de controverse rond Concetta Fagard als een voorwendsel om Didier Bellens buiten te werken bij Belgacom. Dat zegt voormalig manager Bessel Kok. Bessel Kok was algemeen directeur van Belgacom aan het begin van de jaren "90, toen het telecombedrijf nog zwaar gedomineerd werd door politiek benoemde bestuurders. Aanslepende conflicten met de politiek […]

Advertentie

De politiek gebruikt de controverse rond Concetta Fagard als een voorwendsel om Didier Bellens buiten te werken bij Belgacom. Dat zegt voormalig manager Bessel Kok.

Bessel Kok was algemeen directeur van Belgacom aan het begin van de jaren "90, toen het telecombedrijf nog zwaar gedomineerd werd door politiek benoemde bestuurders. Aanslepende conflicten met de politiek leidden toen uiteindelijk tot het ontslag van een zwaar ontgoochelde Kok.

"Ik dacht dat die politisering minder was geworden, maar nu krijg ik het idee dat de invloed nog vrij groot is", zei Kok op Radio 1, in een reactie op de affaire Fagard. De raad van bestuur van Belgacom zou dreigen met een collectief ontslag indien Bellens vandaag er niet op terugkomt om zijn omstreden medewerkster Concetta Fagard terug in dienst te nemen.

Ruzie
Kok bekijkt het enigszins meewarig. "De reden voor deze commotie is minimaal", zegt hij. "Ik kan me moeilijk voorstellen dat een ruzie tussen twee werknemers kan leiden tot het ontslag van de voltallige raad van bestuur [Fagard wordt door de vroegere Belgacom-woordvoerder Florence Coppenolle aangeklaagd wegens pesterijen, red.]. Ik heb de indruk dat hier andere factoren spelen, zeker gezien mijn ervaringen in de jaren negentig."

Kok noemt de hele affaire "een aangereikte stok om de hond te slaan". Als het dit niet was, zou de politiek wel een andere reden vinden om Bellens te ontslaan, denkt hij. "Maar dat kan toch ook op een normale manier: zeg aan Bellens dat je niet tevreden bent, tref een regeling en zoek een nieuwe CEO. Daar heb je geen incidenten voor nodig."