Of je van hem houdt of hem juist haat, het kan niet ontkend worden dat Steve Jobs een enorme impact heeft gehad. Het nieuws over zijn vertrek bij Apple ontlokt dan ook veel reacties. We zetten de belangrijkste op een rij: Walt Mossberg, technologiejournalist van The Wall Street Journal en iemand die goed kon opschieten […]

Advertentie

Of je van hem houdt of hem juist haat, het kan niet ontkend worden dat Steve Jobs een enorme impact heeft gehad. Het nieuws over zijn vertrek bij Apple ontlokt dan ook veel reacties.

We zetten de belangrijkste op een rij:

Walt Mossberg, technologiejournalist van The Wall Street Journal en iemand die goed kon opschieten met Jobs, ziet het einde van een tijdperk:
“Jobs is een historische figuur wiens invloed ver buiten het hoofdkwartier van Apple in Cupertino werd gevoeld. Hij dient als voorbeeld voor vele andere bedrijven.”

Via Google+ deelt Vic Gundotra, senior vicepresident social business bij Google, een anekdote over zijn samenwerking met Steve Jobs. Gundotra kreeg Jobs op een zondag aan de lijn:
“Jobs belde me en zei: ‘Ik was het Google-logo op de iPhone aan het bekijken en ik ben niet happy met het icoon. De tweede ‘o’ in Google lijkt niet de juiste tint geel te zijn. Het is gewoon verkeerd en ik heb iemand gevraagd om het te repareren. Vind je dat goed?’”

“Als ik denk over leiderschap, passie en aandacht voor detail, denk ik altijd terug aan dat telefoontje van Jobs, op een zondagochtend in januari. Het is een les die ik nooit zal vergeten. CEO’s moeten om details geven. Zelfs een foute tint geel. Op een zondag.”

Marc Benioff, voorzitter en directeur van Salesforce, zet de toon voor veel tweets uit Silicon Valley en Wall Street:
"Steve Jobs is de beste leider die onze industrie ooit kende. Het is het einde van een tijdperk.”

Zo twittert ook Arnold Schwarzenegger, voormalig gouverneur van Californië, waar Apple zijn hoofdzetel heeft:
“Steve Jobs is een van Californiës grootste vernieuwers. Weinigen hebben de afgelopen vijftig jaar zo’n impact gehad, en waarschijnlijk blijft dat zo voor honderd jaar.”

Robert Scoble, een invloedrijke blogger, brengt onder woorden wat veel mensen dachten toen ze het nieuws hoorden:
“De dag waar Apple-fans voor vreesden is gekomen. Eerste impuls: Steve Jobs het beste wensen. Tweede: merken dat er een einde komt aan een tijdperk.”

John Gruber, een invloedrijke blogger die heel dicht bij Apple staat, ziet geen reden voor een paniekstemming:
“Apple morgen, over een week en volgende maand is exact hetzelfde Apple als dat van gisteren, een week geleden en vorige maand. Tim Cook kreeg pas vandaag het etiket ‘CEO’, maar hij is eigenlijk de chief executive van het bedrijf geweest sinds Jobs zijn derde medische afwezigheid begon in januari. En waarschijnlijk was hij dat al daarvoor. Wat de rol van Steve in de toekomst ook moge zijn, het is alleen de titel die verandert. Zijn rol blijft dezelfde, zoals deze al een tijdje feitelijk was.”

David Pogue, technologiejournalist van The New York Times, ziet het minder rooskleurig in:
“Ik ben het ermee eens dat Apple vol met genieën zit. Maar Jobs had die pure visie die moeilijk door een comité kan worden volgehouden.”