Tim Cook, de huidige nummer twee bij Apple, neemt de fakkel over van Steve Jobs als algemeen directeur. Maar wie is Tim Cook eigenlijk? Cook is sinds 2005 chief operating officer (COO) bij Apple. Hij werd in 1998 weggeplukt door Steve Jobs bij Compaq, waar hij fungeerde als senior vicepresident voor wereldwijde activiteiten. Daarvoor was […]

Advertentie

Tim Cook, de huidige nummer twee bij Apple, neemt de fakkel over van Steve Jobs als algemeen directeur. Maar wie is Tim Cook eigenlijk?

Cook is sinds 2005 chief operating officer (COO) bij Apple. Hij werd in 1998 weggeplukt door Steve Jobs bij Compaq, waar hij fungeerde als senior vicepresident voor wereldwijde activiteiten. Daarvoor was Tim Cook COO bij Intelligent Electronics. Zijn strepen in de IT-sector verdiende hij bij IBM, waar hij aan het hoofd stond van de fabricage en de distributie van pc’s in Noord- en Zuid-Amerika.

Sinds 1998 werkt Cook voor Apple. Net als bij Compaq werkte Cook eerst als senior vicepresident voor wereldwijde activiteiten. In die hoedanigheid oogstte hij veel lof voor zijn herstructurering van de productie en de distributie van de softwaregigant. Hierdoor ging het bedrijf intelligenter produceren en schoten winstmarges de hoogte in.

Was al interim-CEO
In 2004 opereerde Tim Cook tijdelijk een eerste maal als chief executive officer (CEO) voor Apple, terwijl Jobs een kuur volgde voor alvleesklierkanker. Dit deed hij nog eens over in 2009, toen Jobs een levertransplantatie onderging.

In 2011 vroeg Steve Jobs nog eens verlof aan de raad van bestuur om gezondheidsredenen. Gedurende die periode nam Jobs nog altijd de grote beslissingen, terwijl Tim Cook de dagelijkse leiding voor zijn rekening nam. Sinds vandaag neemt Tim Cook volledig de scepter van de softwaregigant over. Steve Jobs blijft in het bedrijf betrokken als voorzitter van de raad van bestuur.

Volgens ingewijden bij Apple was er maar één persoon die de leiding van Steve Jobs kon overnemen. "Steve Jobs is het gezicht van het bedrijf en betrokken bij de ontwikkeling van producten, maar het is Tim die deze ontwerpen tot een groot succes maakt", zei ex-algemeen directeur Michael Janes van het bedrijf eerder.

Voorzichtiger en beetje stijf
Tim Cook geldt als een extreem intelligente man met een enorme vastberadenheid en een grenzeloos optimisme. In tegenstelling tot Jobs, die graag zijn ongezouten mening in de media gooit en daarmee op de nodige tenen trapt, is Cook veel voorzichtiger in het verkondigen van zijn persoonlijke visie.

Waar Jobs gezondheid één grote lijdensweg is, kent Tim Cook opvallend weinig problemen met zijn gezondheid. Hij houdt van fitness en trekt er graag op uit in de natuur voor lange wandeltochten.

Presentaties van nieuwe producten zullen nooit meer zo spectaculair worden als met Steve Jobs. Cook staat bekend als eerder stijf, zonder al te veel humor. Iedereen die dicht bij hem staat beschouwt hem echter als een zeer competente leider, zonder veel drama of franjes. Jobs stond bekend als een visionair. Of Tim Cook durft om risico’s te nemen en nieuwe paden te bewandelen, is nog afwachten.