De grootste pc-verkoper ter wereld kondigt aan dat het zijn pc-afdeling kwijt wilt. Het is maar een van de opmerkelijke punten uit een plan van HP om een nieuwe koers te varen. Onder leiding van de nieuwe CEO Leo Apotheker wil de gigant zich toespitsen op diensten en software. De nieuwe koers betekent al meteen […]

Advertentie

De grootste pc-verkoper ter wereld kondigt aan dat het zijn pc-afdeling kwijt wilt. Het is maar een van de opmerkelijke punten uit een plan van HP om een nieuwe koers te varen. Onder leiding van de nieuwe CEO Leo Apotheker wil de gigant zich toespitsen op diensten en software.

De nieuwe koers betekent al meteen het einde van het WebOS-platform. Daarmee wou HP zich als sterke derde speler op de mobiele markt vestigen, naast Android en iOS. Wellicht zit de tegenvallende verkoop van de Touchpad in de weinig landen waarin het beschikbaar is er voor iets tussen. De 9,8-inch tablet was de afgelopen weken sterk afgeprijsd maar wordt nu definitief geschrapt. Hetzelfde is wellicht waar voor de Pre3-telefoon, die nog maar gisteren in het V.K. werd uitgebracht.

Nochtans zagen veel kenners iets in het WebOS-platform en de Touchpad. WebOS is sterk gebaseerd op de software die HP verwierf door de overname van Palm in 2010. Het is een besturingssysteem dat veel troeven leek te hebben, onder andere door een innovatief multitasking- messagingsysteem.

Kort na de verschijning van de Touchpad werd het echter gauw duidelijk dat HP de tablet had gelanceerd met software die niet op punt stond. Apotheker beloofde toen snel updates, maar het is niet duidelijk of die nog komen.

De slechte verkoop van de Touchpad betekent dat HP nog zit op een enorme voorraad van de toestellen. Het bedrijf aangegeven dat het hiervoor 100 miljoen dollar gaat moeten afschrijven.

Exit pc-markt
“Het tablet-effect is echt”, becommentarieerde Apotheker in een verklaring de beslissing om te stoppen met pc’s te maken. Hij lijkt zich hiermee aan te sluiten bij de visie van Steve Jobs dat tablets een ‘post-pc’-tijdperk inluiden, waar de verkoop van computers ondergeschikt is aan die van mobiele toestellen.

HP trekt echter niet opeens de stekker uit de pc-afdeling. Het gaat op zoek naar een overnemer of zal overwegen de Personal Systems Group als zelfstandige spin-off neer te zetten. Er is echter geen termijn bekend waarop HP dit wilt doen – al laat de aard van de aankondiging vermoeden dat het niet te lang mag duren.

Het lijkt misschien bizar dat net de grootste pc-bouwer te wereld er mee wilt stoppen. Maar de pc-markt zit dit jaar duidelijk in de verdrukking, of dat nu komt door het tablet-effect of de economische situatie. En vooral: veel verkopen garandeert niet veel winst. De marges op pc’s beginnen voor veel fabrikanten heel klein te worden.

Transformeren
Het doel is HP te transformeren naar iets wat kwatongen beweren doet denken aan IBM: een bedrijf dat zich concentreert op (cloud)diensten en software. In kader daarvan probeert HP de overname te regelen van Autonomy, een Britse softwarebedrijf gespecialiseerd in databank-applicaties.

Het is voorlopig niet bekend wat de gevolgen zijn voor de Belgische afdeling.