Nieuws

Is Apple op zijn piek?

Apple is een van de grootste bedrijven ter wereld als het aankomt op de prijs van alle aandelen samen. Maar volgens econoom Geert Noels kan dat wel eens veranderen.

Geert Noels legt de beurskoers van Apple naast die van Nokia en ziet een parallel. Nokia was rond 2000 en 2001 ook heel groot en de hele economische wereld keer ernaar op, net zoals dat nu bij Apple het geval is. Maar na dat hoogtepunt is de beurskoers weer ingezakt.

Concurrentie komt vanzelf
Het ligt volgens Noels niet voor de hand dat een technologiebedrijf jaren aan een stuk aan de top blijft. Dat is nog niemand gelukt. Altijd duikt er wel een nieuwe concurrent op. Al beperken de concurrenten van Apple zich op dit ogenblik voornamelijk tot het kopiëren van toestellen zoals de iPhone en de iPad.

[related_article id=”158256″]

Bovendien zijn de verwachtingen tegenover Apple nu zo hoog gespannen dat Apple niet alleen zijn leiderspositie moet aanhouden, maar nog moet versterken. En neem daar ook nog bij dat er nog steeds geen duidelijk opvolgingsplan is voor de iconische leider van het bedrijf, Steve Jobs. Deze laatste sukkelt immers al een tijd ernstig met zijn gezondheid.

Volgens Noels staat de beurskoers van Apple nog niet meteen op instorten. De waardering van Apple zal pas op middellange tot lange termijn afkalven.

En de vergelijking met Nokia gaat ook niet helemaal op. Op het hoogtepunt lag de beurswaardering van Nokia zeventig keer hoger dan hun winst. Bij Apple is die kloof kleiner, amper zestien keer.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business