Europa schiet muisklikpatent Amazon af

Het Europese patentbureau heeft een patentverzoek van Amazon om met één klik te kopen afgewezen. Het concept is te eenvoudig bevonden.

Het European Patent Office (EPO) volgt daarmee een eerder Europees onderzoek. Het gaat om het zogenaamde oneclickshoppen, oftewel muisklikwinkelen. Hierbij kan je als ingelogde klant met één klik iets aankopen.

In zijn verdict zegt het EPO dat vermindering van het aantal stappen voor een aankoop niet innovatief genoeg is om voor een patent in aanmerking te komen.

Oud patent in VS
In 2007 verloor de onlinewinkel al deels zijn patent op het muisklikwinkelen in de VS. Daar werd het in 1998 toegewezen, waarna Amazon onder meer concurrent Barnes & Nobles aanklaagde omdat die een soortgelijke methode hanteerde.

Maar de Nieuw-Zeelandse blogger Peter Calveley ontdekte dat er in de jaren negentig al vergelijkbare patentclaims zijn ingediend. Dat zorgde er toen voor dat voor Amazon nog maar 5 van de 29 patenten rond muisklikwinkelen overeind bleven, waardoor alle patentclaims op dat moment ongeldig werden verklaard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business