Nieuws

Microsoft opent innovatiecentrum in Genk en Kortrijk

De Amerikaanse computerreus Microsoft start dit jaar nog een derde innovatiecentrum in ons land op, het eerste in Vlaanderen.

De bedoeling van zo’n MIC (Microsoft Innovatiecentrum) is via publiek-private samenwerking rond onderzoek kleinere lokale softwarebedrijven vooruit te helpen. Microsoft opende al innovatiecentra in Bergen en Brussel. Het nieuwe centrum wordt verdeeld over Kortrijk en Genk en zal werken rond IT-toepassingen voor de gezondheidszorg.

Banen scheppen
Wereldwijd heeft Microsoft meer dan negentig innovatiecentra opgericht. In die centra werkt het softwarebedrijf samen met overheden en academici. Lokale bedrijven kunnen er nieuwe producten ontwikkelen en starters krijgen er de kans verder te bouwen op nieuwe ontwikkelingen. Het innovatiecentrum in Bergen heeft al vruchten afgeworpen: de voorbije twee jaar steunde het centrum vijftig projecten die alles samen honderdvijftig jobs opleverden.

[related_article id=”161452″]

Het nieuwe centrum van Microsoft in Kortrijk en Genk zal werken rond e-health: digitale toepassingen voor de zorgsector. Dat voor Kortrijk en Genk werd gekozen, heeft vooral te maken met de aanwezigheid daar van bedrijfjes en onderzoeksinstellingen die goed in het plaatje passen.

Cybersecurity en gaming
"In en rond Kortrijk is er een zekere expertise rond cybersecurity, wat gezien de privacy belangrijk is voor ontwikkelingen rond patiëntgegevens. In Genk beweegt er heel wat rond gaming en die bedrijven hebben potentieel in de healthcare", legt Philippe Rogge van Microsoft uit.

De Vlaamse regering steunt het initiatief. Het innovatiecentrum sluit immers naadloos aan bij Flanders Care, het platform waarmee de Vlaamse ministers innovatie in de zorg willen stimuleren. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) ondertekende daarom dinsdag maar al te graag de intentieverklaring. "Wij hebben de ambitie om in healthcare tot de top te behoren", zei Peeters.

Vicepresident van Microsoft Daniel Lewin kwam voor de ondertekening speciaal naar Brussel. Ook voor Microsoft is deze samenwerking immers belangrijk. "Dit is de eerste intentieverklaring waarin we zo nadrukkelijk inzetten op healthcare."

Bergen
Het innovatiecentrum in Bergen draaide aanvankelijk ook rond e-health, maar gaandeweg is men daar overgestapt naar andere toepassingsdomeinen. "Belangrijk is dat het beleid moet volgen. Dat was toen niet het geval, om allerlei redenen. We hebben het gevoel dat deze samenwerking op het juiste moment komt", zegt Rogge.

Peeters en Microsoft hopen dat het Microsoft-innovatiecentrum drie à vierhonderd nieuwe jobs zal opleveren.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business