Loonafspraken tussen Apple, Intel en Google

Enkele grote technologiebedrijven worden beschuldigd van loonafspraken en een overeenkomst om elkaars werknemers niet weg te kapen. Het gaat om Apple, Google, Adobe, Intel, Pixar, Lucasfilm en Intuit.

In een nieuwe rechtszaak wordt beweerd dat genoemde bedrijven de wet hebben geschonden. De aanklager eist nu compensatie voor werknemers die door de afspraken zijn benadeeld.

De zaak werd aangespannen door Siddharth Hariharan, een ex-werknemer van Lucasfilm, en wordt ingediend als een groepsrechtszaak. Dat betekent dat alle werknemers tussen 2005 en 2010 van de betrokken bedrijven recht hebben op een eventuele schadevergoeding.

Loonafspraken tussen Apple, Intel en Google

De bedrijven waar de klacht tegen is gericht werden samen in 2009 al teruggefloten door de rechter. Daarbij moesten ze akkoord gaan om niet langer zogenaamde do not call-lijsten te hanteren.

Jobhoppers en headhunters
Bij technologiebedrijven in de Amerikaanse staat Californië is jobhoppen geen uitzondering. Vaak worden werknemers geheadhunt, waarbij ze door de concurrentie worden gevraagd om over te stappen, vaak in ruil voor een hoger loon. Met dergelijke afspraken wordt er beloofd om elkaars werknemers niet te ‘stelen’.

Daarnaast zijn er loonafspraken tussen de bedrijven. Volgens de advocaat van Hariharan hebben werknemers zo tien tot vijftien procent loon misgelopen.

De afspraken zijn er niet gekomen na een of andere topvergadering tussen de directies van de bedrijven. De praktijken werden in 2005 eerst toegepast tussen Pixar en Lucasfilm en later uitgebreid naar Apple en Adobe. In 2006 werd ook Google betrokken (zie afbeelding).

De klacht beweert dat Apple-topman Steve Jobs het initiatief nam voor de afspraken. Iets wat niet onlogisch klinkt gezien het verloop. Zo was Pixar in 2005 nog eigendom van Jobs, die het bedrijf in 1986 had gekocht van Lucasfilm.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business