Business

Intel betaalt Nvidia 1,5 miljard dollar

Intel en Nvidia hebben hun ruzies over patenten bijgelegd. Als zoenoffer betaalt de processormaker 1,5 miljard dollar aan licentiegelden.

De licentiegelden zijn een onderdeel van een zesjarige overeenkomst tussen de twee bedrijven. Belangrijkste onderdeel van die overeenkomst is dat de twee alle lopende juridische twisten laten vallen.

Intel krijgt door de deal ook toegang tot Nvidia’s patentenportfolio voor grafische chips. In de omgekeerde richting mag Nvidia maar op een deel van Intels patenten steunen. Net door dat onevenwicht krijgt Nvidia zoveel geld van Intel.

Probleem voor Apple
Door patentenproblemen kon Nvidia geen grafische chips maken voor Intelprocessors na de Core 2 Duo. En dat was een probleem voor Apple, want om bij Nvidia te kunnen blijven, heeft de nieuwste MacBook Air een oudere processor en geen Intel Core i3, i5 of i7.

En het probleem is met deze overeenkomst nog steeds niet van de baan. Maar dat kan Nvidia weinig deren. “We hebben geen intentie om chipsets te bouwen voor Intelprocessors”, zegt Nvidiabaas Jen-Hsun Huang in een telefonische persconferentie.

Nvidia richt zich nu vooral op de ARM-processors. Dat zijn chips voor mobiele apparaten, die concurreren met gelijksoortige chips van Intel. De ARM-processor is tegenwoordig wijdverspreid en Nvidia zou er graag ook grafische chips aan koppelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business