Business

Kassa rinkelt voor toplui Apple

Apple onthulde vorige week de lonen van zijn bestuursleden tegenover de aandeelhouders. Topman Steve Jobs behoudt zijn symbolische jaarloon van één Amerikaanse dollar, maar enkele andere kopstukken zien de kassa rinkelen.

Tim Cook, de leidinggevend directeur van Apple, werd in het afgelopen fiscale jaar een slordige 59 miljoen dollar rijker. Een gigantisch verschil met zijn ook al niet onaardige inkomen van 1,64 miljoen dollar in 2009.

Opvolger van Jobs
De vijftigjarige Cook werd beloond omdat hij succesvol het roer van Steve Jobs overnam, toen deze in 2009 een pauze van een half jaar inlaste om te herstellen van een levertransplantatie. Cook ontving daarom in maart van dit jaar 75.000 Apple-aandelen en vijf miljoen dollar cash.

Zijn vaste loon lag voor het fiscale jaar 2010 op ongeveer 800.000 dollar. Alles bij elkaar werd Cook, die naar voren wordt geschoven als de opvolger van Jobs, vorig jaar zo’n 59,1 miljoen dollar rijker. Dat meldt Siliconvalley.com.

Iets bescheidener maar ook niet onaardig is de opslag van Bruce Sewell, het hoofd van de juridische afdeling bij Apple sinds 2009. Hij verdiende 650.000 dollar in 2010 en krijgt er dit jaar 50.000 bij. Sewell was eerder ook bij Intel en Oracle aan de slag.

De dollar van Jobs
Steve Jobs betaalt zichzelf sinds zijn herintrede bij Apple in 1997 jaarlijks slechts één symbolische dollar uit. Maar de Applegoeroe kan het missen, hij bezit namelijk ongeveer 5,5 miljoen AAPL-aandelen.

De aandeelhouders van Apple kunnen naar jaarlijkse gewoonte hun opmerkingen bij de lonen van de toplui formuleren. Dat gebeurt tijdens de aandeelhoudersvergadering op 23 februari.

Het netto-inkomen van de technologiereus steeg vorig jaar, dankzij de populariteit van de iPhone en de iPad, met 70% tot 14 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business