Business

Ray Ozzie verlaat Microsoft

Microsoft heeft aangekondigd dat Ray Ozzie het bedrijf verlaat. Hij was als chief softwarearchitect de technische topman in het bedrijf.

Ozzie gaat nog een overgangsperiode van onbepaalde duur meedraaien binnen Microsoft voor hij definitief weggaat. Wat de technologische toekomst daarna zal brengen voor Microsoft is helemaal onduidelijk.

“Met onze vooruitgang in diensten in de cloud die nu op kruissnelheid is in alle aspecten van ons bedrijf, kondigen Ray en ik zijn intentie aan om zijn job als softwarearchitect neer te leggen”, zo schrijft topman Steve Ballmer in een memo.

“Hij blijft bij het bedrijf terwijl hij de teams en zijn strategische projecten omvormt. Daarbij brengt hij de geweldige innovaties en de geweldige innovators die hij verzamelde in de groepen die bij ons werken. Hij zal de tijd voor zo’n overgang nemen voordat hij Microsoft verlaat. Ray zal zijn inspanningen richten op entertainment in de ruime zin van het woord, waar Microsoft veel investeringen in heeft lopen.”

Nog een exit
Het vertrek van Ray Ozzie is de recentste van een hele reeks toplui die Microsoft verlaten. De topman van de zakelijke afdeling, Stephen Elop, ging een maand geleden al naar Nokia. En Robbie Bach van entertainment en toestellen zal later dit najaar weggaan bij Microsoft.

Ozzie is sinds 2005 bij Microsoft. Oorspronkelijk was hij een van de drie topmannen die instonden voor technologie. Toen Bill Gates in 2006 zijn functie neerlegde, maakte Ozzie promotie naar zijn huidige job.

De kans is groot dat er na Ozzies vertrek geen andere softwarearchitect meer komt. Het bedrijf wil de functie immers niet opnieuw invullen. Dat is opmerkelijk, want Ray Ozzie wordt binnen Microsoft toch gezien als een groot visionair, ook al omdat hij door Gates zelf uitgekozen was om softwarearchitect te worden.

De cloud
Ozzie staat het meest bekend om zijn Internet Services Disruption-memo van vijf jaar geleden. Daarmee tekende hij de krijtlijnen uit voor Microsofts activiteiten in de cloud. Sindsdien heeft het bedrijf onder andere Windows Live, Windows Azure en Office Web Apps gelanceerd.

Nu gaat Ozzie zich dus bezighouden met de entertainmentproducten van Microsoft. Het bedrijf probeert al een tijdje om een soort persoonlijke cloud te doen slagen.

Met een bijdrage van Ina Fried

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business