Nieuws

Oracle stopt met OpenSolaris

Fans van OpenSolaris zullen vrijdag de dertiende herinneren als de dag dat Oracle de bijl zette in de openbrongedachte achter het besturingssysteem.

Oracle heeft eind vorige week een cruciale beslissing genomen over de toekomst van Solaris, zo staat te lezen in een uigelekte e-mail van de Oracle-topmannen Mike Shapiro, Bill Nesheim en Chris Armes. Die beslissing houdt dus in dat openbronontwikkelaars geen dagelijkse toegang meer krijgen tot de binaire bestanden na versie 2010.05.

Oracle gaat in plaats daarvan de openbronversie pas vrijgeven als er een commercieel product is. “We gaan geen broncode meer vrijgeven voor het hele Solaris-project gedurende de hele ontwikkeling”, staat in de e-mail.

Oracle gaat een aantal technologiepartners selecteren die toegang krijgen tot de broncode. Zij mogen dan tijdens de ontwikkeling de code van Solaris zien.

Ontwikkelaars misnoegd
De blogger die de brief van de topmannen heeft gelekt, schrijft op zijn blog weinig goeds over de beslissing. “Het is een vreselijk afscheidscadeau voor ontelbare uren werk, voor kwaliteitssoftware die nu doorgaat als Oracle-product en waartoe we als makers geen onbeperkte toegang meer krijgen.”

Oracle belooft wel dat het een actieve en open ontwikkeling gaat voortzetten. Daarvoor beroept het zich op het geleverde werk voor Gnome, X11, IPS packaging en de inspanningen voor Apache, OpenSSL en Perl op Solaris.

De volgende versie, Solaris 11, komt uit in 2011.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business