Business

Ontslag HP-topman was advies van pr-bedrijf

Er lekken steeds meer saillante details uit over het ontslag van HP-topman Mark Hurd, na een affaire over aanranding. Hurd krijgt steun van Oracle-topman Larry Ellison.

Hurd werd eind vorige week ontslagen na een aanklacht van een externe medewerkster over seksuele intimidatie.

Toen de raad van bestuur bij HP de beschuldigingen van aanranding op het bordje kreeg, is deze advies gaan zoeken. Ze schakelden een pr-bureau in, APCO Worldwide. Het advies van het bureau luidde in het kort: Hurd op straat zetten of je maakt jezelf belachelijk.

Vernedering
In een presentatie van APCO Worldwide werden de raadsleden ervan overtuigd dat HP maanden van vernedering tegemoet zou gaan als de beschuldigingen zouden uitlekken. Het pr-bedrijf had zelfs een gesimuleerd krantenartikel gemaakt om hun argumenten kracht bij te zetten. Dat vernam The New York Times.

De raad van bestuur heeft uiteindelijk het advies van het pr-bedrijf opgevolgd. Ze maakten de beschuldigingen tegen Hurd openbaar. Ze lichtten ook de pers in over vervalste onkostennota’s. En daarmee werd Hurd op straat gezet en vervangen door financieel topvrouw Cathie Lesjak.

Steun van Ellison
Larry Ellison, topman van concurrerend bedrijf Oracle, heeft de verdediging van Hurd al op zich genomen. In een brief aan The New York Times hekelt hij de beslissing van HP.

“De raad van bestuur van HP heeft de slechtste personeelsbeslissing genomen sinds de idioten in de raad van bestuur van Apple jaren geleden Steve Jobs hebben ontslagen”, schrijft Ellison.

Larry Ellison, een goede vriend van Hurd, zegt dat HP’s eigen onderzoek aantoont dat de klacht over aanranding niet op waarheid berust. Die kan dus niet tot zijn ontslag hebben geleid.

“Door Mark Hurd te dumpen, heeft de raad van bestuur bij HP niet gehandeld in het belang van de werknemers, aandeelhouders, klanten en partners”, aldus Ellison.

Aandeel zakt
Wat de belangen van de aandeelhouders betreft, kan Ellison wel eens gelijk hebben. Investeerders op Wall Street zijn allerminst blij met het abrupte vertrek van Hurd. Het aandeel startte maandagmorgen op 42,60 dollar en zakte 3,40 dollar in de loop van de dag.

Door Hurd zo onverwacht op straat te zetten, heeft de raad van bestuur HP dus in één dag 7,9 miljard dollar in waarde laten zakken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business