Amerika zoekt machtsmisbruik Apple uit

De Amerikaanse toezichthouder op de economie Federal Trade Commission (FTC) gaat onderzoeken of Apple zijn machtspositie in mobiele software misbruikt.

Aanleiding van het nieuwe onderzoek zijn de nieuwe regels voor de App Store. Apple verbood in mei een aantal ontwikkeltools voor de iPad en de iPhone. Sinds vorige week maandag blokkeert Apple ook Google AdMob en andere advertentienetwerken op de iPhone.

Het onderzoek moet uitwijzen of Apple zijn succesvolle App Store gebruikt om concurrenten pijn te doen. Toen Apple bepaalde dat er specifieke ontwikkeltools gebruikt moeten worden voor de App Store, bleek vooral Adobe getroffen. Net het bedrijf waarmee Apple in de clinch ligt.

Maar alle ontwikkelaars werden getroffen, zowel zij die gebruikmaken van Adobe Flash als die met Novells MonoTouch. Ze kunnen geen toepassingen meer maken die op meerdere platformen draaien.

Wie neemt de leiding?
De FTC en het Amerikaanse ministerie van Justitie praten al weken over wie de leiding moet nemen in het onderzoek tegen Apple. Dat meldt de Wall Street Journal.

Waarschijnlijk krijgt de FTC die taak toegeschoven, aangezien zij al vertrouwd zijn met de sector van mobiele advertenties. Ze hebben namelijk de overname van AdMob door Google onderzocht.

Buiten de FTC zijn er nog meer diensten die een onderzoek tegen Apple instellen. De Amerikaanse commissie voor internationale handel heeft bijvoorbeeld al beslist dat het gaat uitvissen of Apple vijf patenten van smartphonemaker HTC overtreedt.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business