Nieuws

Bedrijven vinden duurzaamheid modegril

Duurzaamheid staat niet hoog op de agenda van de meeste Belgische bedrijven. Liefst 57 procent noemt het een modeverschijnsel, zo leert een onderzoek door Indigov in opdracht van de softwareleverancier SAP.

Bijna driekwart van de 648 ondervraagde bedrijven beschouwt duurzaamheid louter als ‘groen zijn’ en houdt geen rekening met andere belangrijke aspecten van een duurzaamheidsbeleid.

Te betreuren
SAP, de opdrachtgever van het onderzoek, schrijft in een persbericht dat duurzaamheid “nochtans deel zou moeten uitmaken van een bedrijfsstrategie op lange termijn”. Het bedrijf “betreurt dan ook dat duurzaamheid blijkbaar geen thema is in de huidige verkiezingscampagne”.

SAP verkoopt software-oplossingen die volgens het bedrijf kunnen helpen om duurzamer en efficiënter te ondernemen.

Uit het onderzoek blijkt dat duurzaamheid nog maar bij 27 procent van de bedrijven op de agenda van de directieraad staat. Bij bedrijven van 500 werknemers of meer komt het veel vaker voor; gemiddeld bij de helft ongeveer.

Slechts 18 procent van de Belgische bedrijven heeft iemand in de rangen die een duurzaam beleid uitstippelt. Dat is dubbel zo hoog bij bedrijven met meer dan 500 medewerkers.

Kosten besparen
De voornaamste drijfveer voor bedrijven om een duurzaam beleid in te voeren zijn de mogelijke kostenbesparingen. Dat is alvast de motivatie voor 61 procent van de bevraagden die zo’n beleid hebben.

De tweede belangrijkste motivatie voor Belgische bedrijven – zo antwoordt een op de vijf bevraagde ondernemingen – is het bedrijfsimago. Verplichtingen die door de overheid worden opgelegd zijn voor vijf procent van de respondenten voldoende om een duurzaamheidsbeleid te hanteren.

De concrete maatregelen die bedrijven nemen, leest u verder op De Standaard Online.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business