Nieuws

Twee derde Belgische bedrijven lekt gegevens

Uit een internationaal onderzoek van consultancybureau Accenture blijkt dat 64 procent van de Belgische bedrijven ooit gevoelige informatie is kwijtgespeeld. Toch beweert driekwart van de ondervraagden een adequaat beveilingsbeleid te voeren.

Meer dan 5.500 bedrijfsleiders uit negentien landen werden ondervraagd over hun houding tegenover gegevensbescherming. Twee derde van de Belgische bedrijven gaf toe dat er ooit vertrouwelijke informatie over hun medewerkers, klanten of consumenten zoek is geraakt. Bij 29 procent onder hen gebeurde dat trouwens meer dan eens.

Onderschatting
Redenen genoeg voor Floris van den Dool, securityspecialist bij Accenture Europa, Afrika en Latijns-Amerika, om te stellen dat het probleem onderschat wordt. Al geeft 82 procent van de Belgische bedrijven aan redelijke beveiligingsstappen te willen ondernemen.

[related_article id=”158578″]

De Verenigde Staten zijn koploper wat dataverlies betreft: vier vijfde van de Amerikaanse ondervraagden kreeg er ooit mee te maken. India zou met 24 procent het best zijn gegevens beheren, al nuanceert van den Dool deze cijfers.

Transparantie
“In landen als Singapore en India liggen de cijfers verrassend laag. Waarschijnlijk is dit te wijten aan hun cultuur: ze zullen minder snel een fout toegeven. In Europa en Amerika is er meer transparantie.”

Over de manier waarop de informatie uitlekt zijn voor België geen exacte cijfers beschikbaar. Maar de globale resultaten geven de teneur wel weer. In bijna de helft van de gevallen lag een fout van een werknemer aan de basis. Cybercrime was verrassend genoeg slechts in 18 procent van de gevallen de boosdoener.

Tips
Van den Dool heeft enkele tips voor bedrijven om zich tegen dataverlies te beschermen. Zo maken bedrijfsleiders best goede afspraken met hun werknemers en kijken ze het netwerkverkeer na bij het gebruik van onder meer sociaalnetwerksites.

Bij het outsourcen van bedrijfsonderdelen is het ook belangrijk goede afspraken te maken in verband met bescherming van gevoelige informatie. Hetzelfde geldt voor dienstenleveranciers en klanten.

Data Loss Prevention
Het belangrijkste is echter altijd te weten waar de gegevens zich bevinden. Om te voorkomen dat persoonlijke informatie via e-mail of fysieke dragers verspreid wordt, maak je best gebruik van gespecialiseerde datalosspreventiesoftware. Die scant bestanden in het netwerk en geeft al dan niet toestemming om ze te mailen of naar een USB-stick te kopiëren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business