In de 42 procent van de bedrijven rapporteert de CIO aan de financieel directeur. Slechts 33 procent van de CIO’s legt verantwoording af aan de grote baas, de CEO. Dat blijkt uit een onderzoek van Gartner. “Bij wie de CIO verantwoording moet afleggen is een kwestie die even oud is als de job CIO zelf”, […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!In de 42 procent van de bedrijven rapporteert de CIO aan de financieel directeur. Slechts 33 procent van de CIO’s legt verantwoording af aan de grote baas, de CEO. Dat blijkt uit een onderzoek van Gartner.

“Bij wie de CIO verantwoording moet afleggen is een kwestie die even oud is als de job CIO zelf”, zegt Gartner. “Rapportering aan de CFO kan tot succes leiden als die de waarde van IT juist kan begrijpen.”

De percentages zijn zowat overal gelijk, ook in bedrijven van verschillende omvang. 42 procent van de CIO’s legt verantwoording af bij de financieel directeurs, 33 bij de CEO, 16 procent bij de operationeel directeur.

In de echt grote bedrijven is de kans wel groter dat de CIO meteen aan de grote baas rapporteert.

CFO ziet zichzelf als grote beslisser
In 41 procent van de bedrijven beschouwt de CFO zichzelf als de belangrijkste beslisser over IT-investeringen. Dat is vooral zo in de gevallen waarbij de CIO rapporteert aan de financieel topman.

Toch ziet een hele hoop CFO’s zichzelf als beslissingsnemer, terwijl de CIO niet aan hen rapporteert. Zo’n 35 procent onder hen maakt die inschatting. In slechts 25 procent van de gevallen heeft de CFO weinig tot geen inspraak in IT-beslissingen.

Omdat de CFO zoveel zeggenschap heeft over de IT en omdat de IT een meerwaarde kan bieden voor de financiële gezondheid van het bedrijf, kunnen de CIO en de CFO maar beter samenwerken, volgens Gartner.