Pleisters maken apps niet gezonder

"IT gaan studeren? Waarom geen echt mooi vak zoals psychologie of geneeskunde?" vroeg mijn mentor me toen ik trots mijn studiekeuze vertelde. Met gefronste wenkbrauwen probeerde hij te achterhalen wat er toch zoveel voldoening kon geven aan bewegende beelden op een schermpje.

Wat we allebei niet hadden verwacht, is dat mijn uiteindelijke job veel dichter bij de geneeskunde in de buurt komt dan gedacht. We proberen in het lab door onderzoek en doelgerichte interventies een einde te maken aan de ouderdomskwaaltjes en kinderziekten van een heel ecosysteem aan technologieën.

Een groot deel van onze tijd wordt besteed aan het onderwijzen van Vlaamse kmo’s over hoe ze hun infrastructuur zo optimaal mogelijk opbouwen, en welke nieuwe technologieën hen in staat stellen hun ‘kindje’ de beste kansen te geven in de snel evoluerende wereld van de IT.

Alle fantastische mogelijkheden aan serveroptimalisatie ten spijt blijft het een verraderlijk vak, dat dagelijks IT’ers over de hele wereld laat grabbelen naar de spreekwoordelijke naald in de hooiberg.

Het is zo gemakkelijk om tijdens dit proces te veel nadruk te leggen op één aspect van de infrastructuur; een ontwikkelaar probeert zijn code zo gestroomlijnd mogelijk te krijgen, een database-administrator focust zich op de correcte implementatie van indexen en datastructuren, een sysadmin houdt benchmarks in de gaten voor de allernieuwste hardwaresnufjes…

In een volmaakte wereld uiteraard, want de realiteit toont ons dat een veelzijdige Vlaamse kmo’er al snel meerdere van dit soort rollen moet vervullen (en liefst nog allemaal fulltime ook), waardoor optimalisatie soms een proces wordt dat pas begint als de eerste problemen de kop opsteken.

Het gevolg? Een wirwar van snel geïmplementeerde patches om de meest acute problemen aan te pakken, vaak weggeplukt uit de eerste zoekresultaten van een zoekmachine, als een dokter die enkel de symptomen van een probleem behandelt, maar nooit de ziekte die ze veroorzaakt.

Prioriteiten voor wie tegelijk developer, DBA en sysadmin is

Jammer genoeg is de optimalisatie van applicaties, net zoals de geneeskunde, een uitgebreid vak op zich, die kennis van het volledige plaatje vereist voordat een probleemsituatie verholpen kan worden. Een ontsteking verdwijnt niet door er koortsremmers tegenaan te smijten, net zoals een memoryleak niet verdwijnt door meer RAM-latjes te installeren.

De boodschap? Nu we met z’n allen evolueren naar het efficiëntere gevirtualiseerde datacentrum, waar al eens gevochten wordt om die paar extra megabytes aan geheugen, of die extra tijd op de disk, wordt het echt tijd dat IT’ers uit alle specialisaties zich eens preventief gaan richten op de gezondheid van hun applicatie. Ware dokters hoeven we niet allemaal te worden, maar met een beetje extra kennis is de kans dat de applicatie ooit in de spoedgevallen terechtkomt al heel wat kleiner.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business